TUZLARIJE - KULTURA

30.11.2011.
Galerija ˝Kristian Kreković˝
Otvorena izložba ˝Korak iza stvarnosti˝

Izložba fotografija “Korak iza stvarnosti“, autora veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Tončija Staničića, otvorena je u Galeriji „Kristian Kreković“ u Franjevačkom samostanu.





Tonči Staničić, kao državni diplomata, uspio je u obilju svoga posla naći vremena za svoje vlastite trenutke i svoj unutrašnji mir. Te trenutke, koje je dijelio samo s prirodom, podijelio je u utorak navečer i sa tuzlanskom publikom, izloživši 64 fotografije različite tematike koje je snimao objektivom kamere na svojim putovanjima.



- Kao mlad sam se počeo baviti fotografijom, čak u svojim studentskim danima sam se od tog posla izdržavao radeći crno-bijele fotografije velikih formata. Obzirom na posao koji danas obavljam, vremena za fotografisanje je sve manje jer je to težak i dugotrajan posao. Nemam posebne metode niti motive koje slikam, sa sobom gotovo uvijek nosim fotoaparat, a najviše slika napravim tokom putovanja i slikam motive koji mi se dopadaju, rekao je za naš portal Tonči Staničić.





Tonči Staničić rođen je u Splitu, gdje je maturirao u Klasičnoj gimnaziji, a diplomirao i radio na Pravnom fakultetu. U diplomaciji je od 1992. godine. Bio je konzul u Moskvi, Beogradu i Bonu, a veleposlanik u Sofiji, Beogradu i sad u Sarajevu, dok je ljubav za fotografiju naslijedio od oca. Izložbe u diplomatskom duhu priređivao je ranije u Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Sarajevu, Posušju, i Banja Luci.



Organizatori izložbe, koja će biti otvorena dvije sedmice, su HKD "Napredak", Glavna podružnica Tuzla, u saradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Tuzli i Franjevačkim samostanom Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice