TUZLARIJE - KULTURA

28.11.2011.
2. Međunarodni kazališni festival Beli Manastir 2011
Najboljim muškim glumcem proglašen Dragan Tešić


Nakon što su belomanastirci mjesec dana imali prilike svaki vikend uživati u kazališnim predstava, u subotu, 26.novembra završio je 2. Međunarodni kazališni festival Beli Manastir 2011.

Završnu večer posjetitelji, koji su u zavidnom broju napunili dvoranu do posljednjeg mjesta (njih 350), uživali su u stand up komediji Draft teatra iz Tuzle “ Nije sve u glavi, nešto je i u guzici”.



Izlazak na bis glumca Dragana Tešića potvrdio je da je i ova predstava zadovoljila baranjsku publiku.
Poslije predstave posjetitelji su po posljednji puta ocjenjivali predstavu u knjizi dojmova. Za to vrijeme započeo je „govornički“ dio programa kojim je obilježen 5.kazališni rođendan u novijoj povijesti te 82. godina ukupnog postojanja kazališta u jedinom baranjskom gradu.

Tome u čast dodijeljene su i nagrade domaćinima. Zlatnu diplomu za 40 godina djelovanja u kazalištu dobio je Davorin Taslidžić ispred Hrvatskog sabora kulture, Zagreb koju mu je uručio Mirko Kovačević, a povodom 5. kazališnog rođendana „kipiće“ su dobili: Daniela Taslidžić Herman za pokretanje kazališta i 5 godina rada u njemu, Zoran Herman, Branko Katalinić i Nebojša Šimić od Sabora amaterskih kazališta Slavonije i Baranje.

Potpisana je i međunarodna povelja kazališnog prijateljstva i suradnje između Draft teatra iz Tuzle i Gradskog kazališta Beli Manastir.
„Drago mi je što sam ovdje s Vama večeras i nadam se da ste uživali u predstavi. Po prvi puta gostujem u Belom Manastiru, ali nakon ove povelje zasigurno je da ćemo se viđati i u budućnosti“, rekao je Tešić, koji se u Tuzlu vratio s vrijednom nagradom.




Potpisivanjem povelje u nazočnosti brojne publike, kao i gradonačelnika Belog Manastira i predstavnika najveće državne institucije kada je riječ o kazališnom amaterizmu, Mirka Kovačevića (Hrvatski sabor kulture, Zagreb) stvoreni su temelji za suradnju ovih dviju kazališta ali i gradova; B.Manastira i Tuzle za buduće kazališne i prijateljske susrete.

U ime belomanastirskog kazališta povelju je potpisala predsjednica kazališta i glumica, Daniela Taslidžić Herman koja već dulje vrijeme surađuje s BiH kazalištem iz Viteza, a sada je takav oblik suradnje proširen i na Tuzlu.

A poslije toga krenulo se i u uzbudljivu dodjelu “kipića“, rad kipara i slikara Stjepana Markovića.

NAGRADE:
Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u predstavi “Meko okidanje” dobila je Ivana Stari (Bjelovarsko kazalište), najbolja sporedna muška uloga otišla je u Gradsko kazalište mladih Vitez, Mirni Mišković za ulogu Sancho Panse u „Don Quijotu“, najboljim muškim glumcem proglašen je Dragan Tešić (Draft teatar Tuzla), a najboljom glumcom Ksenija Vukorep (Kulturni centar Kula). Nagradu za kostimografiju je dobila Glumišna družina Virje, a za najbolju scenu Satiričko kazalište mladih, Slavonski Brod, dok je najbolja režija otišla u ruke vrhunskog profesionalca Himze Nuhanovića za „Predstava Hamleta u selu Rastovci Donji“ u izvedbi Gradsko kazališta Županja.

No, apsolutni pobjednici te miljenici kako publike tako i žirija su glumci Kazališta „Mika Živković“, Retkovci koji su se kući vratili s 2 kipića: nagradom za najbolju predstavu po izboru žirija i po izboru publike. Riječ je o urnebesnoj komediji „Čarlijeva tetka“.
Festival je zatvorio gradonačelnik Ivan Doboš rječima: “Hvala i vidimo se dogodine”.

Ove godine publika je dokazala kako ovaj grad i Baranja trebaju i zaslužuju ovakav festival kojeg je u 9 kazališnih večeri pratilo oko ukupno 1500 posjetitelja.



Osmrtnicama ba smrtovnice