TUZLARIJE - KULTURA

14.12.2011.
Najava izložbe Natalije Cimeše
Spoj zlata, srebra i poludragog kamenja na zidovima BKC-a Tuzla


Galerija Bosanskog kulturnog centra Tuzla u četvrtak, 15. decembra sa početkom u 19 sati bit će domaćin samostalnoj izložbi akademske slikarice Natalije Cimeše. U okviru ove postavke autorica će se tuzlanskim ljubiteljima umjetnosti, između ostalog predstaviti sa dva mozaika pod nazivom ˝Balerina˝ i ˝Konj˝.


Natalije Cimeše



Specifičnost ovih djela krasi činjenica da su izrađeni uglavnom od 24 karatnog zlata, zatim srebra, te poludragog kamenja, a ovakav spoj zasigurno predstavlja rijetkost na bosanskohercegovačkoj umjetničkoj sceni.

Pored pomenuta dva djela zidove tuzlanskog BKC-a krasit će i još dvije umjetničke slike. Riječ je o djelima ˝Konjanik i konj˝, te ˝Pijaca˝, a koja svojevrsno predstavlja historijsko djelo. Na ˝Pijaci˝ su prikazana lica svima nama dobro poznatih osoba, koje su na razne načine ostavile dubok trag u svjetskoj historiji.


Pijaca


Pa tako, među njima su i Gavrilo Princip, Ivo Andrić, Kralj Aleksandar, Kraljica Elizabeta, Papa Pio II, Josip Broz Tito, Čarli Čaplin, Džemal Bijedić, Aleksandar Ranković, Haris Silajdžić, Milorad Dodik, Fikret Avdić, te mnogi drugi. Zanimljiva je činjenica i da će ˝Pijacu˝ obogatiti i prigodan umjetnički performans.

Važno je i napomenuti da akademska slikarica Natalija Cimeša trenutno slovi za jednu od najplaćenijih umjetnica na prostorima bivše Jugoslavije. Ovo potvrđuje i činjenica da njena djela do sada krase zidove u Londonu, Veneciji, te Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Armin Kendić
PR manager



Osmrtnicama ba smrtovnice