TUZLARIJE - KULTURA

14.12.2011.
Umjetnička Galerija „Kristian Kreković“ proslavila petu obljetnicu


Umjetnička Galerija Kristian Kreković koja djeluje pri Franjevačkom samostanu u Tuzli proslavila je petu obljetnicu svoga postojanja. Tim povodom upriličena je svečana akademija čiji su organizator HKD Napredak Tuzla i Franjevački samostan. Na akadeiji su govorili eminentni stručnjaci svijeta umjetnosti, među kojima je gost bila Ljerka Galic iz Hrvatske Matice iseljenika iz Zagreba.



Uz petu obljetnicu Gaerije Kristian Kreković, ove godine navršilo se i 110 godina od rođenja Kristijana Krekovića.

- Palma de Mallorca i španjolski narod imaju galeriju Kristijana Krekovića i Tuzla ima galeriju Kristijana Krekovića, podsjetila je Ljerka Galic iz Hrvatske Matice iseljenika i dodala da je iznimno počastvovana što može prisustvovati ovoj značajnoj obljetnici. Smatra da svima treba biti zadaća i da se kad tad odužimo zajedničkim projektom i njegova velika djela pokažemo javnosti.

Čovjek koji je svakako u velikoj mjeri doprinio osnutku i razvoju Galerije je svakako i tuzlanski gvardijan fra Zdravko Anđić.

- Kada smo došli na ideju da ovaj samostanski prostor pretvorimo u galeriju, mi smo išli za tim da što više dobroga i lijepoga možemo uraditi kako sami sebi tako i našem gradu u kome se nalazimo. Ova galerija je otvorena za sve ljude, ne samo za katolike, kazao je fra Zdravko Anđić i dodalo da Galerija treba imati visoku razinu svoga djelovanja i biti dostojna čovjeka čije ime nosi.



Tuzla ima nekoliko umjetničkih galerija: Međunarodnu galeriju portreta, Glaeriju BKC-a, Galeriju “Lokot”, prva privatna galerija u BiH nalazi se upravo u našem gradu, to je galerija Mandžić, i naravno Galerija “Krsitian Kreković”. Sve ovo je potvrda duboke umjetničke povijesti u našem gradu. Akademik Enver Mandžić rekao je je da činjenicu da Tuzla ima duboku umjetničku povijest nitko ne smije zanemariti.

- Značaj galerije likovne umjetnosti, u općem slučaju, u obrazovanju svih generacija posjetitelja galeriskih prostora je višestruk. Galerija “Kristijan Kreković” u sklopu Franjevačkog samostana svetih Petra i Pavla, već niz godina priređuje kulturne događaje koji prvashodno imaju za cilj promociju likovne umjetnosti. U nizu izložbi predstavljeni su umjetnici različite životne dobi, različitih poetika stvaralačkog opusa, iz različitih krajeva, najčešće iz Bosne i Hercegovine, kazao je Enver Mandžić, akademik i dodao da je uvijek to bila prilika da se raznovrsnost umjetničkog stvaralaštva doživi na osoben način svakog posjetitelja na koga izložena djela mogu ostaviti različiti dojam.

Treba kazati da je Galerija u proteklim godinama svojim radom pokazala kako se i u ova poprilično teška vremena, za sve institucije kulture, ipak može naći načina da se organiziraju razne izložbe i druge zanimljive kulturne događaje.



Često se na održanim izložbama posjetiteljima uvijek nastojalao spomenuti ime i sve ono što je radio Kristian Kreković. I to je potvrda da su se svi oni koji su od samoga početka okupljeni oko ideje stvaranja Galerije imali dovoljno mudrosti da shvate kako treba cijeniti sve one koji potječu s ovih naših prostora.

HKD Napredak Tuzla kroz međunarodnu likovnu koloniju Breške več 12 godina njeguje likovnu umjetnost, a jedan od začetnika Galerije bio je upravo Napredak. Ta želja Samostana i Napretka da zajednički uđu u jedan ovako značajan projekt pokazala se veoma plodonosnom.
Ipak najveća zahvalnost pripada Franjevcima koji 800 godina djeluju, a preko 6. stoljeća su temelj umjetnosti i doprinose njenom razvoju. A jedan od braće Franjevaca fra Zdravko Anđić smatrao je da uz samostan treba postojati i galerija likovne umjetnosti koja će nositi ime jednog velikog slikara Kristiana Krekovića.

U proteklih pet godina u ovoj Galeriji upriličeno je na desetine izložbi, nekoliko značajnih promocija knjiga, koncerata, svečanih akademija i značajnih susreta. O uspješnoj povijesti ove Galerije koju več polako pišemo i budućnosti koja je pred nama čut će se nadaleko.

Maja Nikolić

Osmrtnicama ba smrtovnice