TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2011.
32. godine postojanja i rada UKUD ˝Zvonko Cerić˝
Muzičko-scenski spektakl folkloraša


Kada najbolji rezimiraju svoje godišnje uspjehe ta lista je uvijek dugačka, ali se sa zadovoljstvom prati. Tako je bilo i sinoć kada je još jedna uspješna godina UKUD-a “Zvonko Cerić” iz Tuzle pretočena u višesatni muzičko-scenski spektakl. Priča o Ceriću započela je prije 32 godine i u njoj su učestvovali mnogi. Svako na svoj način dao je doprinos da Cerić postane prepoznatljiv dio tuzlanske historije koja se neće završiti odlaskom sa scene. Kako ističu članovi ovog UKUD-a, biti dio Cerića mnogo je više od same igre i pjesme.



Hazim Jusufović, predsjednik UKUD-a “Zvonko Cerić” kaže da je koncert rezime rada tokom ove godine. “Tuzlanskoj publici se predstavilo 297 aktivnih članova našeg Društva. Nastupilo je svih devet ansambala, od čega je pet sekcija folklora, Narodni orkestar, Mješoviti hor, plesna sekcija i vokalni solisti: Ramiza Milkunić, Zekija Suman, Muhamed Mujkanović i Azra Husarkić”, kazao je Jusufović te najavio da bi sljedeće godine koncert mogao biti održan u većem prostoru, obzirom da se u sali BKC-a tražilo mjesto više.



Berina Muratović, članica je UKUD-a „Zvonko Cerić“ već punih 14 godina.

- Sve te godine pamtim po lijepim uspomenama i putovanjima širom Evrope. Za folklor sam se odlučila zbog plesa, muzike i druženja koje volim od malih nogu, a zavoljela sam i putovanja. Kao rukovodilac postave početnika, imam običaj djeci reći, da folklor nije samo igra i muzika, nego da je to gluma i kombinacija svih kulturnih, odnosno umjetničkih dijelova života. Poslije toliko godina igranja i nastupanja, svaki izlazak na scenu sadrži dozu pozitivne treme, zato je svaki nastup drugačiji i jedinstven, ali druženje koje nastaje kada se svjetla pozornice ugase ostaje u sjećanju jednako dugo kao i putovanja kroz koje nas uvijek prate harmonika i gitara. Meni jedna od najdražih turneja je posjeta Siciliji, gdje smo proveli 15 nezaboravnih dana na predivnim pješčanim plažama.Sve to ne bi bilo tako savršeno da mi nismo postali velika, sretna porodica u koju je svako, sa pozitivnom energijom, dobrodošao. Nikada nisam bila škrta na riječima hvale o UKUD-u, te sam samim tim sigurno doprinijela da se broj početnika stalno povećava. Trenutno postava početnika broji oko 80 članova, što znači da imamo buduće generacije koje će uspješno održavati našu kulturu i tradiciju narodnih igara, koraka i nošnje, kazala je Muratović.



Na bini su se smjenjivali brojni članovi: najmlađi uvijek plijene pažnju, pokazali su šta znaju oni stariji, a vidjeli smo od koga učiti iz grupe veterana.















Koncert je pokazao sa koliko lakoće se svih 297 učesnika kretalo po bini, a iza čega stoji dugogodišnji rad i mnogo sati i truda potrošenih na uvježbavanje onoga što publika pogleda na ovakvom spektaklu.

FOTO GALERIJA


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice