TUZLARIJE - KULTURA

23.12.2011.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljena knjiga „Gdje voda izvire“


Sinoć je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla upriličeno književno veče sa pjesnikom Hadžemom Hajdarevićem na kojem je predstavljena nova knjiga pjesama „Gdje voda izvire“. O ovom književnom djelu govorio je književnik Mile Stojić, dok je glumac Irfan Kasumović čitao odabrane stihove.



- Meni je o poeziji Hadžema Hajdarevića lako i teško govoriti. Lako jer sam pratio šta je autor od samih početaka pisao, a teško jer je govor o njemu, govor o meni samom, kazao je Mile Stojić, istakavši da autor Hajdarević piše o ljubavi, radosti, ali i o teškim vremenima koja su zadesila našu državu.
-Poezija je govor svjedočenja o onome što je zateklo nas i našu zemlju, zaključio je književnik Mile Stojić.
Autor Hadžem Hajdarević dobitnik je nagrade Fondacije za izdavaštvo za zbirku pjesama „Gdje voda izvire“.



-Moja poezija je primarno zaokupljena fenomenom i postojanošću vode. Voda je njezina osnovna pokretačka energija. Tu svoju zaokupljenost vodom otkrio sam nakon pete knjige kad sam vidio da svi moji naslovi imaju veze sa vodom i vodenošću. Ova posljednja knjiga „Gdje voda izvire“ dijlog je lirskog subjekta sa fenomenom i svim simboličnim supstancijama vode, rekao je autor Hajdarević.

Promocija zbirke pjesama „Gdje voda izvire“ upriličena je u okviru obilježavanja 65 godina postojanja i rada NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, a svečanost povodom ovog jubileja održati će se u četvrtak, 29.12.2011. god. u 18 sati u Sali Biblioteke.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice