TUZLARIJE - KULTURA

23.12.2011.
Narodno pozorište Tuzla
Premijerno izvedena predstava ˝Tri sestre˝


U Narodnom pozorištu Tuzla premijerno je izvedena predstava „Tri sestre“ koju je prema tekstu Antona Pavloviča Čehova režirao Admir Glamočak. Predstava počinje imendanom najmlađe sestre Irine (Ivana Soldar) ali se ubrzo pretvara u žalopojku jer je ujedno i godišnjica smrti njihovog oca, generala Prozorova.



Prekomandom njihovog oca, prije jedanaest godina, iz Moskve su se doselile sestre Olga (Elvira Aljukić), Maša (Ivana Perkunić) i Irina te brat Andrej Sergejevič Prozorov (Dalibor Brkić).
Iako nastoje živjeti svoje život na način kako misle da treba, sestre čeznu za povratkom u Moskvu i sanjaju o boljem životu, misle da će samim odlaskom sve biti drugačije i ljepše.

Obrazovane i odgajane na drugačiji način osjećaju da ne pripadaju provinciji u kojoj žive. Razočaran je i njihov brat koji se nadao karijeri naučnika, oženio ženu koju je volio Nataliju Ivanovnu (Jasminka Pašić) ali se na kraju pita i zašto ju je ikada i volio. Gubi novac na kocki, svira violinu i također želi bolji život.
Svi likovi u predstavi ili žale za prošlošću ili se nadaju boljoj budućnosti, a u sadašnjosti filozofiraju o životnim vrijednostima.


Sestra Maša i Veršinin


Jedan od razočaranih u svoju ženu i već drugi brak je i potpukovnik, komandir baterije Aleksandar Ignjatijevič Veršinin (Nedim Malkočević) u kojeg se zaljubljuje jedna od sestara Maša, koja je udata za profesora Fjodora Iliča Kuligina (Elvis Jahić). Maša se udala sa 18 godina, par godina poslije dosađuje se u braku sa mužem koji živi u iluziji da je Maša ista ona divna, dobra, poštena osoba kakvu je i oženio. Iako je njena ljubav uzvraćena, Veršinin na kraju napušta grad i odlazi zauvijek, a Maša nastavlja da živi sa mužem koji joj oprašta sve.

Najmlađu sestru vole baron, poručnik Nikolaj Lavovič Tuzenbah (Siniša Udovičić) i kapetan Vasilije Vasiljevič Soljani (Adnan Omerović). Nakon što se Irina odlučuje za brak sa baronom, iako ga ne voli, njega u dvoboju ubija kapetan Vasiljevič.

Najstarija sestra radi ono što nije željela, direktorica je u mjesnoj gimnaziji ali to ne želi, više bi voljela da se uda za bilo koga, i starca ako bi je zaprosio.


Sestre i brat Andrej


Tako se zaokružuje priča o ljudima koji postaju svjesni da na svoju sudbinu ne mogu uticati nego je samo prihvatiti. O smislu i shvatanju života vodili su razgovore ali sreće i kad su je imali nisu bili svjesni, te se predstava završava sa monolozima tri sestre koje kroz plač zaključuju da ipak moraju živjeti i ići dalje.



Scenograf i kostimograf Lejla Hodžić trudila se da bjelinom pozadine istakne glumce i u tome je uspjela. Mlađi glumci Narodnog pozorišta Tuzla dobro su iznijeli predstavu.

Repriza predstave je u petak (večeras) 23.12.2011. sa početkom u 19:30.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice