TUZLARIJE - KULTURA

10.01.2012.
U galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla
Otvorena izložba kaligrafije Mirsada Smajovića - Mirze
U galeriji Bosanskog kulturnog centra u utorak navečer otvorena je izložba kaligrafije umjetnika Mirsada Smajovića - Mirze. Smajović, koji se slikarskom kaligrafijom bavi već 11 godina, ovom prilikom izložio je 37 eksponata na kojima je iskazan moderni izraz arapskog alfabeta.


Prema riječima autora, djela nose univerzalnu poruku ispunjenu ljubavlju.

- Izloženi radovi imaju svoju priču, podlogu i temelj. Da li je taj temelj historijski ili vjerski, uglavnom svaki od njih nosi svoju poruku zasebno. Za mene je Tuzla jedan ozbiljan grad, i ovi izložbu sam vrlo ozbiljno i shvatio, rekao je Smajlović.


Autor inspiraciju za djela pronalazi u arapskim harfovima i kaligrafiji, pa tako nastaju njegove levhe za koje se može reći da su lijepe i da pokazuju upravo ljepotu arapskog alfabeta. Njegova kaligrafija je likovno djelo tj. stilski oblikovane linije koje su rađene zlatnom bojom, što likovni kritičari tumače kao vid dostojanstva, mira i tišine.



Iako je ovo prva samostalna izložba u Tuzli, ona nije i jedina, jer je Mirsad Smajović slične izložbe imao i u drugim gradovima u BiH, i šire. Rođen je u Sarajevu 09.08. 1967 godine. Završio je Prvu Gimnaziju u Sarajevu. Rok muzičar i gitarista bio je u periodu od 1986. do 2000. godine. U periodu 1974. do 1978. godine izučava kaligrafiju i Kur´an kerim pismo pod nadzorom prof Ešrefa Kovačevića i hfz. Kadrije Jakupija. Profesionalno se počinje baviti kaligrafijom 1998 godine. Nagrađivan i pohvaljivan od strane pakistanskih i iranskih profesora za doprinos islamskoj kaligrafiji. Kanton Sarajevo 2009. godine proglasio ga je "Istaknutim samostalnim umjetnikom".

Izložba ostaje otvorena do 23.januara 2012. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice