TUZLARIJE - KULTURA

17.01.2012.
Najava
Dejan Ivanović - Recital klasične gitare
Atelje Ismet Mujezinović, u četvrtak 19.01. u 19 sati



HKD "Napredak" Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli će u četvrtak 19. siječnja s početkom u 19 sati u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović upriličiti koncert gitarista Dejana Ivanovića.

DEJAN IVANOVIĆ je rođen 1976. godine u Tuzli, a glazbom se počeo baviti u petoj godini. Gitaru je učio kod P. Stankovića i V. Ivanovića u nižoj i srednjoj muzičkoj školi i D. Petrinjaka na studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Sudjelovao je na majstorskim tečajevima kod K. Kotsiolisa, R. Dyensa, E. Fiska, T. Müller-Peringa, G. Biberiana, V. Dešpalja, M. Stein-Kühlera i dr.
Uporedo sa studijem u Zagrebu (1994.-1998.) započinje i njegova profesionalna glazbena karijera. Dosad je nastupao na nekim od najpoznatijih glazbenih festivala kao što su “Festival Dva Svijeta” u Spoletu (na osobni poziv maestra Gian Carla Menottija), Edinburški i Estorilski ljetni festivali, “Porto 2001. – Europski glavni grad kulture”, “Naslijeđe J. S. Bacha – CCB” u Lisabonu, Festival gitare u Gevelsbergu (Njemačka), itd.

Kao solist nastupio je s Kraljevskim orkestrom Valonije, Simfonijskim orkestrom Benicasima, Vojvođanskim simfoničarima, Metropolitan orkestrom iz Lisabona, Beiras filharmonijom iz Aveira (Portugal) i dr. Radio je s G. Octeaursom, Mariom Pilar-Vañom, Miguelom Graca-Mourom, Berislavom Skenderovićem, Jesusom Amigom, itd. Aktivno surađuje s Gudačkim kvartetom “Lyra” iz Portugala, violončelistom Jedom Barahalom (USA), sopranisticom Anom Esther Neves (Portugal) i grčkim gitaristom Michalisom Kontaxakisom s kojim od 2004. nastupa u Gitarskom duu Kontaxakis-Ivanović.

Dobitnik je prve i specijalne nagrade za najbolju interpretaciju španjolske glazbe na XIII. međunarodnom gitarističkom natjecanju “Dona Infanta Cristina” u Madridu (1998.), prve nagrade na natjecanju “Sinaia ‘98” u Rumunjskoj, prve nagrade na XVII. međunarodnom natjecanju “Andrés Segovia” u Herraduri (Španjolska, 2001.), prve nagrade i nagrade publike na XXXV. međunarodnomnatjecanju “Francisco Tárrega” u Benicasimu (Španjolska, 2001.), prve nagrade na međunarodnom natjecanju “Arhanes 2005.” na Kreti (Grčka) kao i nagradâ na natjecanjima u Belgiji, Italiji i Portugalu.

Njegovi recitali na četiri kontinenta naišli su na pozitivan odjek publike i kritike. “El País” i “Ritmo” (Španjolska), “Bremer Umchau” (Njemačka), “The Scotsman” (Škotska), “Sunday Herald Times” (SAD), “Vjesnik” i “Slobodna Dalmacija” (Hrvatska) te “Oslobođenje” (BiH) dali su vise nego pohvalne kritike. Španjolski glazbeni magazin “Ritmo” opisao je Dejana kao “...senzibilnog, hrabrog, ozbiljnog mladog umjetnika sa zavidnom tehnikom, dubokom muzikalnosću i osjećajem kreativnosti za svaku notu i frazu...” (1998.). Godine 2002. izdan je Dejanov debitantski CD snimljen za “Naxos” na kojem se nalaze djela Bennetta, Arnolda, Abrila, Mompoua, McPhersona, Matilde Salvador i Tárrege. Drugi CD s nazivom “Mediterraneo” i s djelima Castelnuovo-Tedesca, Rodriga, Joséa, Asencia, Domeniconija i Papandopula je u pripravi. Godine 2010. izdan je i prvijenac Dua Kontaxakis-Ivanović s nazivom “Les Deux Amis”. Od 2007. godine Dejan Ivanović je profesor gitare na Muzičkom odsjeku Univerziteta u Evori (Portugal).

Osmrtnicama ba smrtovnice