TUZLARIJE - KULTURA

19.01.2012.
Recital Dejana Ivanovića pred tuzlanskom publikom


U organizaciji HKD „Napredak“, glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana svetih apostola Petra i Pavla u Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović“ održan je koncert gitariste Dejana Ivanovića.



Dejan Ivanović, rođeni Tuzlak, kaže da ljubav prema gitari datira od malih nogu. „Kada sam krenuo u muzičku školu prvo su mi nudili da sviram violinu, ali sam se ipak opredijelio za gitaru. Gajim veliku ljubav prema ovom instrumentu, njegovom zvuku, toplini, i svemu onome što se može postići svirajući gitaru. Preferiram djela Johana Sebastijana Baha, no za Tuzlake sam pripremio romantične kompozicije drugih autora, sa malom dozom nostalgije", kaže Ivanović.



U prvom dijelu programa publika je imala priliku da posluša izvedbe svjetskih kompozitora poput G.Regondia, M. Castelnuovo-Tedosca, V.Arreguia, a u nastavku su uslijedila djela Miklosa Rozsa i Carla Domeniconia.



Dejan Ivanović je rođen 1976. godine u Tuzli, a muzikom se počeo baviti u petoj godini. Gitaru je učio kod P. Stankovića i V. Ivanovića u nižoj i srednjoj muzičkoj školi i D. Petrinjaka na studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Učestvovao je na majstorskim tečajevima kod K. Kotsiolisa, R. Dyensa, E. Fiska, T. Müller-Peringa, G. Biberiana, V. Dešpalja, M. Stein-Kühlera i dr. Uporedo sa studijem u Zagrebu (1994.-1998.) započinje i njegova profesionalna muzička karijera.



Nastupao je na nekim od najpoznatijih muzičkih festivala i dobitnik je brojnih priznanja. Dejan Ivanović je profesor gitare na Muzičkom odsjeku Univerziteta u Evori (Portugal).

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice