TUZLARIJE - KULTURA

25.01.2012.
Gitarista iz Tuzle
Zoran Brkić promovisao prvi etno - sevdah CD


U Bosanskom kulturnom centru Tuzla u utorak uvečer je održana promocija prvog etno-sevdah CD-a „Ljepota bosanske muzike“, autora Zorana Brkića, poznatog gitariste iz Tuzle.



Na CD-u se nalazi osam instrumentalnih kompozicija sevdalinki te jedna autorska pjesma, kojom je Brkić dao vlastiti pečat ovom projektu.

- Uradio sam album etno sevdaha koji čine naljepše sevdalinke iz Bosne i Hercegovine. Vanjsko-trgovinska komora je stala iza projekta i odštampala 5000 primjeraka CD-a koji će biti distribuirani uz turistički katalog top destinacija u BiH. Sevdalinku nisam oskrnavio, očuvao sam melodiju i prilagodio je svjetskim trendovima kako bi sevdalinka bila prepoznata i izvan granica naše zemlje, kazao je autor CD-a Zoran Brkić.



Na promociji su premijerno izvedene neke od instrumentalnih melodija sa cd-a, koje su prisutni odlično prihvatili. Naziv albuma je jednostavan „Ljepota bosanske muzike“, ali je veoma sadržajan i slušaocima nudi sevdalinke poput „Lijepi li su mostarski dućani“, „Od kako je Banjaluka postala“....



- Predstaviti bh. tradicijsku pjesmu u instrumentalnom izvođenju na način da to bude spoj tradicijskih elemenata i različitih muzičkih uticaja objedinjenih u stilski originalno izvođenje danas je rijetkost. Ovo je zapravo i uravnoteženo muzičko putovanje kroz bosanske krajeve i vrijeme, kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, umjetnički rukovodilac Bosanskog kulturnog centra Tuzla.



Muzička podrška na promociji bila je violinistkinja Katarina Pavljašević te tuzlanski bend „Big brother“.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice