TUZLARIJE - KULTURA

27.01.2012.
˝Manufaktura˝ za vas po ko zna koji put

Grupa likovnih umjetnika okupljena u Udruženju “Manufaktura” Tuzla organizator je, sada već, tradicionalne multimedijalne izložbe “Doba manufakture”, koja je otvorena u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla. Godišnja izložba članova Udruženja održava se već sedam godina sa početkom nove kalendarske godine.





Ljubiteljima umjetnosti se ovaj puta predstavilo deset članova “Manufakture” i nekoliko njihovih gostiju, a publika je bila u prilici pogledati više od 40 radova rađenih u raznim tehnikama.

- Izložili smo radove koji su nastali u prošloj godini, ali tu su i neki stariji radovi. Zastupljeni su razni mediji: od fotografije i slikarstva, pa sve do instalacije, jer smo uvijek bili multimedijalni i takvi i ostajemo. Izložba je specifična po tome što se ni mi sami ne znamo tačno koja je po redu, neki kažu sedma, drugi da je osma, a mi smo je jednostavno nazvali izložba po ko zna koji put po redu, rekao je Alija Kamber, član „Manufakture“.



Emir Delalić Zeko već treću godinu kao gost učestvuje na izložbi, a večeras se predstavio sa pet grafika.„Podržavam sve aktivnosti "Manufakture" jer je sve manje podrške za izložbe poput ove. Cilj nam je da pokušamo podstaknuti mlade umjetnike da pokažu šta znaju“, ističe Delalić.



Druženje tuzlanskih kreativaca rezultiralo je brojnim umjetničkim djelima i danas oni predstavljaju značajan dio alternativne kulturne scene u našem gradu. Donosimo foto pregled izloženih radova, a za pravi doživljaj preporučujemo da posjetite galeriju Bosanskog kulturnom centra i pogledate izložbu koja će biti otvorena narednih sedam dana.











Projektom “Manufaktura” nastoji se napraviti prava kreativna radionica u kojoj će se kovati i brusiti njihove umjetničke vizije, od slika i skulptura do fotografija. Cilj članova Udruženja “Manufaktura” jeste oživjeti gotovo usahlu likovnu scenu u Tuzli i osvojiti prostor za neafirmirane, a vrlo talentovane mlade ljude koji se bave umjetnošću.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice