TUZLARIJE - KULTURA

24.02.2012.
Neobičan performans domaćih umjetnika


U organizaciji Bosanske medijske grupe, portala www.vodic.ba, Grupe Lucido i Doma mladih Tuzla, u četvrtak uvečer je otvorena izložba fotografija i slika članova Grupe Lucido pod nazivom „Put postojanja“.



Ljubiteljima umjetnosti u galeriji Doma mladih su predstavljeni radovi 28 fotografa iz cijelog svijeta, kao i umjetničke slike autora: Rifata Zahirovića, Gorana Hrvića, Ines Suljević, Alme Telibečirević, Branislava Lukića, Aleksandra Markovića i Mirsada Džombića.





"Online turistički vodič kroz Bosnu i Hercegovinu www.vodic.ba je sa Bosanskom medijskom grupom i Grupom Lucido, koja djeluje u Lukavcu, u drugoj polovini 2011. godine pokrenuo jednu zanimljivu aktivnost", kaže Mehmed Pargan, vlasnik Bosanske medijske grupe i dodaje: „Pokušali smo da u kontinuitetu pokažemo građanima Lukavca šta to radimo na polju turističke fotografije. Međutim, ovaj projekat je dobio jednu kvalitativnu transformaciju, tako da smo uveli i druge vrste umjetnosti, dali fotografiji mogućnost da se iskaže u punom kapacitetu. Na taj način smo dobili jedan ozbiljan kulturni pokret koji obuhvata ne samo umjetnike u Lukavcu i Tuzlanskom kantonu, već u dvadesetak zemalja svijeta", ističe Pargan.



U sklopu izložbe upriličeno je i veče satirične, socijalno angažovane i erotske poezije pod nazivom „Sjednica predsjedništva, dobroćudnog, troglavog Frankeštajna“, gdje su se u ulozi pjesnika i perfomera našli Jasmin Mujanović Mag, Mario Vranješ i Branislav Lukić Luka. Stihove je interpretirao mladi glumac Aleksandar Popović, dok je svojim dosjetkama atmosferu dodatno osvježio i sam Mehmed Pargan.






S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice