TUZLARIJE - KULTURA

20.02.2012.
Najava manifestacije Dan maternjeg jezika


Pedagoški zavod Tuzla, Centar za mir, obrazovanje i kreativnost – CMOK i BMG Bosanska medijska grupa u utorak 21. februara 2012. godine organizuju manifestaciju u povodu obilježavanja Dana maternjeg jezika. Manifestacija će se održati u prostorijama Pedagoškog zavoda sa početkom u 15:00 sati.

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu pri Ujedinjenim narodima je 1999. godine donijela odluku da se 21. februar proglasi svjetskim Međunarodnim danom maternjeg jezika. Generalna skupština, kao najviši organ UNESCO-a, istaknula je presudni značaj uloge maternjeg jezika u razvoju komunikacijskih vještina, te oblikovanju i formiranju svijesti, pojmova i kreativnosti, kao i to da je maternji jezik glavni pokretač u stvaranju kulturnog identiteta ličnosti. U proteklih dvanaest godina slavljenja maternjeg jezika naroda u svijetu, cilj je bio ukazati na značaj i zaštitu jezične raznolikosti, kulturu i suživot, s akcentom na nematerijalnom naslijeđu i kulturnoj raznolikosti. Bogato jezičko naslijeđe u BiH, upotreba i stvaranje na jezicima tri naroda i sedamnaest nacionalnih manjina dovoljan su razlog da se taj dan obilježava i u BiH, i TK. Nadamo se da je ova godina početak tradicije njegovanja i obilježavanja.
U okviru manifestacije bit će organizovano: izložba likovnih radova-bosančica kroz likovni izraz, promocija naših pisama (glagoljice, bosančice, arebice), izložba maketa stećaka – NHO Bolje sutra, Slovo o jeziku – literalni radovi učenika OŠ, jezik dijaka (stećci), franjevaca, narodne pjesme, prodaja likovnih radova u humanitarnu svrhu – CK.

Nosioci projekta Dani obilježavanja maternjeg jezika su: JU Gimnazija Živinice; JU Gimnazija KŠC Tuzla; JUOŠ “Sapna” Sapna; JUOŠ “Grivice” Banovići; JUOŠ “Gornji Rainci” G. Rainci; JUOŠ ”Brčanska Malta” Tuzla; JUOŠ “Kreka” Tuzla; Pozorište mladih Tuzla; NHO Bolje sutra Tuzla; UG City Angels.

Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa                


Osmrtnicama ba smrtovnice