TUZLARIJE - KULTURA

16.02.2012.
Međunarodna galerija potreta
Velika djela u malom formatu




U Međunarodnoj galeriji portreta otvorena je redovna, selektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine pod nazivom „Mali format 2011“.



U svojoj strukturi i propozicijama izložba njeguje poseban kvalitet snalaženja i izražavanja u malom formatu. Propozicije nalažu da format priloženih radova ne može biti veći od 30x30cm. Admir Mujkić, predsjednik ULUBiH-a je rekao da je izložba lijepa, kompaktna i izazovna te da je njen šarm u tome što se može prenositi iz jednog mjesta u drugo što omogućuje bolju saradnju sa drugim gradovima.



Umjetnici imaju slobodu da se predstave u različitim tehnikama, ali u malom formatu. Ove godine učešće je uzelo 90 umjetnika, a na postavci u Tuzli je izloženo 96 radova.









Među izloženim formatima je i „Demo“, mix media, Amera Bakšića, s kojom je osvojio nagradu „Roman Petrović“ za 2011.godinu. Nagrada za najbolje likovno ostvarenje nosi ime po jednom od osnivača ULUBiH-a i njenom prvom predsjedniku Romanu Petroviću i dodjeljuje su u formi plakete.



Mali format, kao specifičan modalitet likovne prakse odnosno likovnog jezika, i ovom selekcijom dokazuje široki dijapazon izražajnih mogućnosti i varijateta u poimanju likovnog iskustva i njegove artikulacije u likovnom materijalu i u likovnim sredstvima, kao i široki registar onoga što bismo mogli nazvati individualnim autorskim senzibilitetima unutar pluralne zajednice likovnih umjetnika.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice