TUZLARIJE - KULTURA

15.02.2012.
Izložba „Koraka nade“
Kreativnost jača od predrasuda


U Bosanskom kulturnom centru Tuzla otvorena je izložba kreativnih radova korisnika Centra za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“ i učenika šest srednjih škola iz Tuzle.



Kreativni radovi su nastali u sklopu projekta “Ovo je naš grad“ koji se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta “Jačanje lokalne demokratije / demokracije II –LOD II “kojeg finansira Evropska unija u iznosu od 1, 5 miliona eura.

- Cilj projekta je doprinos izgradnji inkluzivnog društva u kojem će osobe sa invaliditetom imati jednakopravne mogućnosti i šansu da na svoj način doprinose izgradnji boljeg društva za sve. Ciljnu grupu projekta čine djeca i mladi sa invaliditetom korisnici Centra za djecu sa višestrukim smetnjama “Koraci nade“ i učenici srednjih škola iz opštine Tuzla (Medicinska škola, Mašinska škola, Rudarska škola, Gimnazija Meša Selimović, Gimnazija Ismet Mujezinović i Građevinsko-geodetska škola), kazala je Jasmina Krivošija, koordinator Centra, i dodala da su reakcije na ovaj projekat više nego pozitivne.



- Drago mi je da sam dao svoj doprinos u ovoj izložbi, a tokom učešća u radionicama sam stekao puno novih prijatelja. Svima nama iz Centra podrška tuzlanskih srednjoškolaca puno znači, pogotovo što pojedinci do sada nisu bili u prilici da se druže sa nama, rekao je Nirmel Šehmehmedović iz Centra „Koraci nade“.

Izloženi su unikatni radovi koji predstavljaju znamenitosti grada Tuzle i pokazane su kreativne sposobnosti korisnika Centra. Ovo je dobar primjer kako se bez obzira na različitosti može zajedno raditi i uticati na razbijanje predrasuda, te graditi pozitivan stav o potrebi podizanja kapaciteta djece sa invaliditetom.









Učenici Gimnazije „Meša Selimović“ sa profesoricom likovne kulture


Nakon završetka izložbe pet unikatnih radova biti će poklonjeno Opštini Tuzla kako bi bili postavljeni u njene prostorije i promovisali aktivnosti projekta ali i grad Tuzlu.



Izložba će biti otvorena do 21.februara tekuće godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice