TUZLARIJE - KULTURA

15.02.2012.
Najava izvođenja predstave
˝Časna grješnica˝


Tuzlansko izvođenje dugo očekivane hit pozorišne predstave "Časna grješnica", istaknutog bh. redatelja i autora Šemsudina Gegića održat će se na pozorišnoj sceni Doma mladih Tuzla u petak, 17. februara sa početkom u 19:30 sati.



Tokom dosadašnjih izvođenja predstava je dobila izuzetno pozitivne kritike od strane struke te je naišla i na veliko oduševljenje brojne publike koja ju je pozdravila dugotrajnim aplauzima i više puta pozivima na bis.

Predstava je realizovana u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo, čije su dvije diplomatkinje Ajla Hamzić i Staša Dukić, briljirale ostvarivši maestralne uloge „Grešne“ i „Časne“.



Predstava govori o izuzetnoj zanimljivoj i do sada tabu-temi o traganju za biološkim identitetom djece (sada već odraslih ljudi) koja su rođena nasilnim začećem-silovanjem njihovih majki u proteklom ratu.

Ulaz za sve posjetioce je slobodan jer se tuzlansko izvođenje održava pod pokroviteljstvom Općine Tuzla i predstavlja poklon građanima Tuzle.

Poseban čar tuzlanskog izvođenja predstave čini saradnja sa studentima odsjeka produkcija Akademije dramskih umjetnosti Tuzla koji su učestvovali u nastavnom procesu i nastajanju ove predstave.

Profesor Gegić u svom specifnom radu sa studentima kroz jedan evropski, moderan pristup praktičnoj primjenu kreativne produkcije, režije i glume, ostvaruje originalan i prepoznatljiv rukopis što je od velikog značaja za studente ovdašnjih akademija.

Nakon tuzlanske premijere predstava «Časna griješnica» ide na daljna gostovanja koja su već dogovorena i planirana za ovu sezonu.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić i Staša Dukić
Ajla Hamzić (21) iz Goražda. Studira na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Gluma, u klasi prof.Senada Bašića.
Staša Dukić (21) iz Travnika. Studentica cetvrte godine glume na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo u klasi prof. Senada Bašića.


Damir Pirić

Osmrtnicama ba smrtovnice