TUZLARIJE - KULTURA

14.02.2012.
Međunarodna galerija portreta Tuzla
Održana promocija knjige ˝Vrijeme pričom otključano˝


U Tuzli je, u organizaciji Međunarodne Galerije Portreta upriličena promocija knjige „Vrijeme pričom otključano", nova bosanskohercegovačka pripovijetka.



Knjigu su promovisali Mehmed Đedović, Zlatko Dukić i Zejćir Hasić, dok je autorske tekstove čitao glumac Irfan Kasumović.

- Izbor pripovijedaka koje su odabrane za knjigu vršen je raspisivanjem konkursa, a ekipa koja je radila na odabiru probrala je i u knjigu uvrstila priče koje to svojim književnim kvalitetom i zaslužuju. Pristiglo je dosta materijala pa je žiri, imao pune ruke posla da sve iščita, odabere i predloži priče za knjigu. Nakon dosta dugog i napornog rada, kojeg drugi autori nisu vidjeli, izašla je veoma zanimljiva, kvalitetna i autorski dosta šarolika knjiga u kojoj se odlično vidi presjek (kvalitet) nove bosanskohercegovačke pripovijetke, istakao je Đedović na promociji naglašavajući da bosansko/belgijsko Udruženje Gratiartis na čelu sa profesorom i piscem Osmanom Arnautovićem zaslužuje sve pohvale za realizaciju ove ideje i ukoričenja knjige.

Zejćir Hasić podsjetio je da su ovakve knjige odlična prilika da se pročita šta i kako pisci pišu te da se objedine oni iz Bosne i Hercegovine te i pisci rasuti po svijetu.

- Specifičnost ove promocije je to što knjigu promovišu i pokazuju trojica autora koji su sa svojim pripovijetkama i zastupljeni u istoj. Priču je ipak najteže napisati, valja na malom prostoru sažeti sve ono što u romanu možete otezati koliko vam volja. Pisac dobre priče je definitivno majstor, a bosanskohercegovačka poratna pripovijetka je na odličnim temeljima, pouzdan dokaz tome je ova knjiga, rekao je između ostaloga Zlatko Dukić.

Izdavač knjige je Gratiartis, Brisel i Off-set, Tuzla (2011.godina), u knjizi je zastupljeno 29 autora (od čega osam autorica), a do kraja godine bi knjiga trebala, pod palicom Osmana Arnautovića biti prevedena i na francuski jezik.

N.V.





Osmrtnicama ba smrtovnice