TUZLARIJE - KULTURA

10.02.2012.
Kolekcije ˝Ismet Mujezinović˝ i ˝Tito u djelima likovnih umjetnika˝
Aplikacija na nacionalnu listu pokretnih kulturnih dobara BiH


U povodu apliciranja kolekcije „Ismet Mujezinović“ i kolekcije „Tito u djelima likovnih umjetnika“ na nacionalnu listu pokretnih kulturnih dobara Bosne i Hercegovine, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, danas je održana press konferencija.

Direktor Galerije Dženan Jusufović, nakon što je upoznao prisutne na čemu su radili u zadnje vrijeme u Galeriji, rekao je da se čudi da do sada ova djela nisu proglašena nacionalnim blagom.


Beganović, Jusufović, Bajraktarević


- Nakon godinu i po priprema došli smo do trenutka kada možemo za kolekciju Ismeta Mujezinovića podnijeti aplikaciju da ide pod zaštitu države. Sve što smo radili u Galeriji bilo je u saradnji sa direktorom Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK Benjaminom Bajraktarevićem i stručnim saradnikom Zavoda Senadom Begovićem. Veliki nas posao još čeka. Nakon podnošenja aplikacije proces će trajati još oko godinu dana. Komisija za nacionalne spomenike će imati svoje članove koji će pregledati sve. Smatram da je čudno da se ovo do sada nije proglasilo nacionalnim blagom, rekao je Jusufović.

Direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK Benjamin Bajraktarević, pojasnio je da Komisija razmatra djela koja su nastala do 1960. godine ali s obzirom na vrijednost djela, kako Ismeta Mujezinovića tako i ostalih umjetnika, moguće je da će doći do iznimke.

- U Zavodu smo malo skučeni tako da ne možemo brinuti o nepokretnom kulturnom nasljeđu pa smo se prebacili na pokretno. S obzirom da na području Tuzlanskog kantona ima samo jedno pokretno djelo koje je proglašeno nacionalnim blagom, to je Orjentalna zbirka u Arhivu TK, mi smo pristupili vrednovanju i apliciranju drugih pokretnih dobara, a u prvi lan je iskrsla zbirka Ismeta Mujezinovića. Neka njegova djela su već i proglašena nacionalnim. U saradnji sa galerijom, s obzirom da je Ismet naš Tuzlak, i mi smo pristupili vrednovanju zbirke. Nećemo stati, na potezu je sad Komisia, oni će izaći na lice mjesta i pregledati kompletnu zbirku. Pravilo nacionalne komisije je da djela nastala do 1960. godine ulaze u nominiranje. S obzirom na vrijednost djela Ismeta Mujezinovća i vrijednost druge zbirke „Tito u djelima likovnih umjetnika“ čini se da predstoji i neka iznimka u tom pravcu.



Na tehničkom dijelu pripreme ove dvije zbirke radio je stručni saradnik Zavoda Senad Beganović, koji je rekao nešto više o samim zbirkama.

- Prema popisu Zbirke Ismeta Mujezinovića, broj djela koja se nalaze u Galeriji je 2085 slika, koje su rađene različitim slikarskim tehnikama. Zbirka je nastala 1986. godine sa prvim upisanim datumom 07.10.1986. dok je zadnja upisana slika 13.08.1991. godine. Najstarija sačuvana slika je iz 1918. godine. U periodu između 1921. i 1960. godine upisana su ukupno 923 djela. Kada je u pitanju Zbirka "Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije", ona je nastala u periodu od 1988. do 1991. godine. Izložba pod istim nazivom je odrganizovana 1977. povodom obilježavanja 40 godina od dolaska Tita na čelo KPJ –SKJ. Ova zbirka je također vezana za lik i djelo Ismeta Mujezinovića, koji je bio predsjednik Komisije. U navedenoj zbirci registrovano je 85 djela likovnih umjetnika sa područja bivše Jugoslavije, a tu su Ismet Mujezinović, Mevludin Ekmečić, Dragiša Trifković, Ibrahim Bilajac, Marija Ujević, Safet Zec, Pero Jelisić i Božidar Jakec.

Inače, Komsija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasila nacionalnim spomenikom četiri platna Ismeta Mujezinovića koja se nalaze u zgradi Doma armije BiH u Sarajevu, a radi se o slikama: Ustanak 1941., Prelaz preko Neretve, U slavu boraca Sutjeske i Oslobođenje Jajca.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice