TUZLARIJE - KULTURA

08.02.2012.
˝Sjene grada˝ očima Emira Hamzića
Tuzla oslikana kistom umjetnika

Ukoliko u ovim zimskim danima odlučite da prošetate, preporučujemo da posjetite izložbu „Sjene grada“ u Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović“.



Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi našeg sugrađanina Emira Hamzića u kojoj ćete bez sumnje uživati. Izložene su 64 slike na kojima provladavaju motivi pomalo zaboravljenih ulica grada dočarani u akvarel tehnici, kao ulje na platnu ili kroz upotrebu kombinovanih tehnika.



- Neke ulice su stavljene u drugi plan, pomalo zaboravljene tako da je težnja bila da ih na ovaj način izvučem iz sjene. Upravo su "Sjene grada" način kako da svoj grad vidimo nekim drugim očima i vjerujem da će to prepoznati i posjetioci izložbe, kazao je za naš portal Emir Hamzić, autor izložbe.



Gledajući fotografije Emira Hamzića na kojima su ovjekovečene ulice Tuzle stiče se dojam da ljepotu Tuzle ne mogu narušiti ni kiša, ni sunce, ni snijeg, a ni jesenje boje. Svako godišnje doba oslikava grad u drugom tonu i dobija se dojam da je svako novo vremensko razdoblje upravo ono najljepše za Tuzlu i u Tuzli. Upravo je Hamzić sve te ljepote uspio prenijeti na platno i tako pokazati kako se voli svoj grad. A osim motiva grada, tu su i slike mrtve prirode u kojima se ništa manje oslikava raskoš Hamzićevog talenta.







Emir Hamzić je rođen u Tuzli. Završio je PMF – Odjsek matematika, a trenutno radi u prosvjeti. Slikarstvom se bavi od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a izložba „Sjene grada“ prva je njegova samostalna izložba u našem grad.



Izložba je prodajnog karaktera i može se pogledati u vremenu od 12.00 do 15.00 sati do utorka, 14.02.2012.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice