TUZLARIJE - KULTURA

02.02.2012.
Otvorena izložba akademskog slikara Rifata Zahirovića


Izložba slika akademskog slikara Rifata Zahirovića iz Tuzle otvorena je u četvrtak uvečer u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.



Ovom prilikom ljubiteljima umjetnosti, autor je predstavio radove sa više likovnih tehnika od kojih su najdominatnije: rad u enkaustici, ulje, grafika, crteži u olovci, akvareli, pastel i skulptura.



- Moj likovni izraz mene ne sputava da se součim sa novim tehnikama i likovnim izrazima, to je ustvari izazov da pružim maksimalnu mogućnost koju posjedujem kao umjetnik. Kroz rad pokušavam da dočaram svaku sliku prenoseći svoja osjećanja, a na publici je da procijeni uspjevam li u tome. Najveća inspiracija za nastanak slika mi je porodica. Porodica je stub čitavog društva, tako da se među radovima nalazi i slika moga sina kako svira klavir, koja je nastala za samo 45 minuta, kazao je Rifat Zahirović.



Izložbu je otvorila prof. Jasna Hadžiselimović, koja je za Rifata Zahirovića kazala da se radi o višestruko talentovanom umjetniku.
-Njegova potreba za umjetničkim izrazom je autentična i samosvojna, neovisno o umjetničkim trendovima i dnevnoestetskim likovnim vrijednostima. Rifat posjeduje snažan i zanimljiv talenat, i prepoznatljiv izraz koji mu omogućava izgradnju sopstvenog viđenja stvarnosti, uspostavljanja lične šeme umjetničkih vrijednosti, značenja i značaja crtačkog pisma, te slobodu u samosvojnosti nataložene u spoznajnom svijetu talenta, znanja i iskustva, kazala je Hadžiselimović.









Ovo je Zahirovićeva tridesetdeveta izložba, a učestvovao je u preko dvadeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je zavrsio Akmademiju likovnih umjetosti u Sarajevu gdje je kasnije i stvarao. Nakon povratka u Tuzlu radi kao profesor u gimnaziji "Ismet Mujezinovic". Aktivni je član Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona.



Izložba će biti otvorena do 13.februara u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice