TUZLARIJE - KULTURA

09.03.2012.
Koncert Zvonka Bogdana
Starogradske pjesme ljepše danas nego jučer


Poznati interpretator panonskih šansona Zvonko Bogdan podijelio je sa Tuzlacima svoj bogat muzički opus.



Uz vjerne tamburaše brojnim poklonicima svog muzičkog djelovanja poklonio je evergrine poput „Kad sam bio mlađan lovac ja“, „Hej, salaši na severu Bačke“, „Kada padne prvi sneg“, „Govori se da me varaš“...



Bogdan je generacijama poznat kao muzičar koji je u svoje pjevanje unio neodoljiv šarm, suptilnost i gospodsko držanje, a njegov nastup uvijek je svojevrsna muzička šetnja kroz prostor i vrijeme. Tako je bilo i ove večeri u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.





Zvonko Bogdan ima prepoznatljiv repertoar vojvođanskih, a prije svega bunjevačkih pjesama. Neke od njih je obradio, dok je dosta i onih koje je sam komponirao. Večeras je publika imala priliku da čuje i jedan od njegovih najvećih hitova „Ko te ima taj te nema“, inače djelo autora Baneta Krstića iz „Garavog sokaka“, koja se izvanredno uklopila u tematiku pjesama koje izvodi.



Tuzlanska publika podjednako je dobro primila Bogdana kao što to čini i publika u Somboru i Subotici gdje je Zvonko započinjao svoju muzičku karijeru prije mnogo godina. Način na koju interpretira izvornu pjesmu razlog je zašto ga vole i stari i mladi širom ex YU, a koncertom u Tuzli pokazalo se da ga i Bosanci i Hercegovci itekako cijene i poštuju.





Bogatu diskografsku karijeru Zvonka Bogdana obilježile su narodne i starogradske pjesme izvođene uz tamburaše stoga su se Tuzlaci prisjetili nekih od njegovih najvećih hitova i uz prve taktove zajedno pjevali "u glas".

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice