TUZLARIJE - KULTURA

06.03.2012.
Izostala podrška publike svjetskom umjetniku
Svijet viđen objektivom razigranog Gerharda Grossa


U Galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla otvorena je izložba fotografija autora Gerharda Grossa, umjetnika iz Graca (Austrija) koji se po prvi put predstavio malobrojnim ljubiteljima umjetnosti u Tuzli.



U okviru postavke autor se predstavio sa tri ciklusa fotografija. Naziv prvog ciklusa je „Ikone“ koji obuhvata seriju fotografija na temu iz filma „Doručak kod Tifanija“, drugi dio izložbe čini ciklus nazvan „Zamrznuti okviri“, dok je u trećem autor Gross predstavio fotografije nazvane „Efekat leptira“.



- Bavim se umjetnošću, a moja najveća ljubav je fotografija. Najviše me privlači stvaranje niza fotografija: to mogu da budu grupni snimci ili statični predmeti koje često snimam. Tako se jedna od izloženih serija fotografija naziva „Ikone“, a prikazuje popularne motive iz filma „Doručak kod Tifanija“. Pokušao sam da se poigram sa gledaocima, išao sam u jednu vrstu dekompozicije originalne fotografije, što znači da sam dodavao ili uklanjao osebujne detalje. Slikao sam i mijenjao modele na slikama, promjenio pozadinu i detalje koji su također drugačiji od originalne fotografije, i to je ustvari igra koju ja uvijek volim da igram, rekao je autor Gross za naš portal.



- Ovo je sedma po redu izložba u BKC-u u ovoj godini. Nastala je kao rezultat regionalne saradnje sa autorima koji nisu iz Bosne i Hercegovine. Tako je uspostavljena dobra saradnja sa Turskom, Njemačkom, Austrijom i sa ostalim zemljama iz Evropske unije, a cilj nam je da proširimo saradnju i na ostale zemlje, rekao je Semir Fejzić, direktor Bosanskog kulturnog centa Tuzla koji nije krio razočaranje malim brojem posjetilaca.



U ciklusu „Efekat leptira“ osnovna zamisao autora bila je analiza normi ili uobičajenih standarda i sistema uređivanja u društvenom životu. Serija ovih fotografija nastala je u njegovom uredu, tačnije u kuhinji. Predmet interesovanja su uzorci ponašanja, koji su izvan normi ili koji nam predstavljaju namjerno odbijanje da im se povinuje. Autor je snimao efekte ovih devijantnih ponašanja. Svaka dva mjeseca sadržaj košare za pribor za jelo je u tajnosti doveden u njegov prvobitni red, a promjene su registrovane tokom nekoliko mjeseci.



Kolekcija „Zamrznutih okvira“ prikazuje prozore noću, koji su ciljani sa sigurne distance. U zoni sumraka, diskrecije i voajerizma uhvaćene slike zadiru u privatnost nepoznatih gradskih stanara. Kako kaže autor Gross, tokom nekoliko mjeseci dokumentovane su promjene na ciljanim objektima, uglavnom po noći. „Niti ljudi niti njihove aktivnosti nisu bili predmet opservacije, već tragovi koji ostavljaju njihovi svakodnevni životi. Pogled iz daleka kroz tamno granje i zamućene prozore često je činilo detalje nejasnim i boje privatnosti jedva primjetnim“, dodao je autor.



O autoru...

Gerhard Gross je rođen 1968. godine.Diplomirao je istoriju umjetnosti na Univerziteta u Gracu. Od 1999. je kustos, izdavač, dizajner kataloga za Kulturnu mrežu gradova, Grac. Godine 2005. inicirao je osnivanje bijenalne izložbe “Photo_graz”. Samostalne izložbe: Beograd, Bruk na Muri, Donji Miholjc, Grac, Hrvatska Kostajnica, Lafeld, Lajbnic, Ljubljana, Maribor, Marsej, Novi Sad, Pazin, Beč, Zagreb. Radovi mu se nalaze u kolekcijama: Artoteka Beč, Nova galerija Grac, grad Grac – kolekcija fotografija, Nacionalna galeriija Tirana.



Izložba će biti otvorena do 16.03.2012. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice