TUZLARIJE - KULTURA

05.03.2012.
Pozorište mladih Tuzle
Premijerno izvedena Alisa u zemlji čuda


Alisa u zemlji čuda kakvu je napisao Lewis Carrol, premijerno je jučer izvedena na sceni Teatra Kabare Tuzla. Riječ je o dječijoj predstavi nastaloj u produkciji Pozorišta mladih Tuzle, a u kojoj glume 24 mlada tuzlanska glumca.



Predstava je oduševila sve one koji su došli podržate buduće glumce jer njihov pristup stvaranju ove predstave shvaćen krajnje ozbiljno. Zbog toga ne iznenađuju aplauzi koji su uslijedili nakon 40-ominutne izvedbe.



Čuvena priča engleskog pisca govori o avanturama jedne devojčice u čudnoj, nepostojećoj zemlji sa neobičnim, smiješnim i strašnim stvorenjima. Oni sa mnogo samouvjerenosti ubjeđuju Alisu u besmislice kojima se ona čudi, protivi ili smije.



Koliko se Alisa u zemlji čuda, koja se i danas izvodi na sceni Teatra Kabare, razlikuje od svijeta mašte kakvom ju je vidio Carrol, mogu se uvjeriti svi posjetioci uz napomenu da je predstava namjenjena uzrastu od četiri do 11 godina.

U predstavi igraju:
ĐINA PERKIĆ, MIA TELAREVIĆ, DAJANA VIDAKOVIĆ, MAK PEHAR, LEJLA HALILOVIĆ, FEĐA IMŠIROVIĆ, ENAISIĆ, TONI KRSTIĆ, NADJA MEŠIĆ, AMAR HASANAMIDŽIĆ, IVA ŠIMIĆ, VEDAD NALIĆ, AIDASOLJANKIĆ, BENJAMIN VITEŠKIĆ, ADELINA GRBIĆ, NINA RATAJC, KENAN VITEŠKIĆ, MELISA IMŠIĆ, MAJAELJŠAN, SELMA LUGAVIĆ, BELMA HALILČEVIĆ, LANA SULJAGIĆ, MAURA AZABAGIĆ, SARA ALIBEGOVIĆ i ASJA BORGIĆ.

Saradnici na organizaciji i produkciji predstave su:
HALIDA HASANAGIĆ, VESNA KURTOVIĆ i ADNAN MUJKIĆ
Baletna koreografija: ŽELJKA KIČIĆ
Rekvizita: AMELA ISANOVIĆ
Kostimografija: FADILA ZONIĆ
Izbor muzike: DAMIR MAHOVKIĆ
Tehnika: TARIK OMERĆEHAJIĆ i ADEMIR OMERĆEHAJIĆ
Plakat i video reklamu potpisuje: BENJAMIN BAKIJA
Volonteri na predstavi su: MIRELA MEŠIĆ, AMILA BEŠIROVIĆ, KEMAL FAZLIĆ i MALIK SAKIĆ

Prijatelji projekta su:
OPĆINA TUZLA
RUDNICI KREKA TUZLA
DOO CESTO TEHNIK TUZLA
DOO INTER - EXT BANOVIĆI

Predstava je od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona dobila preporuku i saglasnost za izvođenje predstave za učenike osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona.


Zbog velikog interesa publike za posjetu predstavi, repriza predstave ALISA U ZEMLJI CUDA igra se danas ( Ponedjeljak - 05.03.2012.godine) na sceni Teatra Kabare sa pocetkom u 18.00h. Rezervacije karata na: 061 728 585


B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice