TUZLARIJE - KULTURA

13.03.2012.
Narodno pozorište Tuzla
Sve je spremno za premijerno izvođenje predstave ˝TO˝


Predstava "TO" koju je prema tekstu Alije Isakovića režirao Adnan Omerović, na sceni Narodnog pozorišta Tuzla premijerno će biti izvedena u četvrtak (15.03.).



U nedostatku sredstava sve u predstavi, od režije, scene, kostima, muzike do glume, rade glumci Narodnog pozorišta Tuzla. Nakon dva mjeseca rada glumci su zadovoljni urađenim te se nadaju da će se predstava dopasti tuzlanskoj publici.

Maltretiranje gostiju i ostalih koji su se zatekli u jednoj kafani, osnovna je tema kroz koju se provlače mnoga životna pitanja. Koliko su ljudi u situaciji da maltretiraju i budu maltretirani, te kako drugi reaguju na takve pojave, također su neke od tema vrlo napete predstave koja ima elemente drame i trilera. Inače, Isaković je tekst pisao kao radio dramu, a Adnan Omerović je režirao na način u kojem karakteri dolaze do izražaja.



Igraju: Elvis Jahić, Edis Žilić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Enver Hasić, Besim Tufekčić, Remira Osmanović, Nikolina Baškarad, Adnan Omerović, Dalibor Brkić i Ivana Soldar.

Scenografiju potpisuju Dragan Krstić i Siniša Udovičić koji je ujedno zadužen i za izbor kostima, a muziku je birao Adnan Omerović.

Predstava se izvodi u povodu obilježavanja osamdesetogodišnjice rođenja i petnaestogodišnjice smrti Alije Isakovića, a glumci su je posvetili nedavno nastradaloj Mirjani Zoranović, članici pozorišnog ansambla.

S.M.




Osmrtnicama ba smrtovnice