TUZLARIJE - KULTURA

18.03.2012.
Bosanski kulturni centar Tuzla
Održan koncert Sarajevskog duvačkog kvinteta ˝Per Sempre˝


Novoosnovani Sarajevski duvački kvintet "Per Sempre" predstavio se sinoć tuzlanskoj publici koncertom održanim na kamernoj sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzla. JU „Sarajevo Art“ u partnerstvu sa JU Bosanskim kulturnim centrom Tuzla, organizatori su koncerta na kome je publika uživala u djelima koja su komponirali Muzio Clementi, Frederik Kuhlau, Ferenc Farkas, Willy Hess i Claude Debussy.



Kvintet čine iskusni instrumentalisti koji već niz godina djeluju kao solisti Sarajevske filharmonije i istaknuti univerzitetski profesori i pedagozi s Muzičke akademije u Sarajevu: Sakib Lačević (flauta), Megan Robbins (oboa), Vedran Tuce (klarinet), Edin Hadžić (fagot) i Asim Gadžo (horna).

Direktor JU "Sarajevo art" Saša Salihović smatra da organiziranje koncerta Sarajevskog duvačkog kvinteta predstavlja još jedno u nizu nastojanja "Sarajevo arta" da Sarajevo i BiH budu razvijene kulturne sredine, kao što je slučaj sa susjednim državama.

„Kao što svi veliki gradovi predstavljaju i velike kulturne centre u kojima djeluju ovakvi orkestri, Gudački orkestar Dušan Skovran (Beograd), Zagrebački solisti (Zagreb), Sarajevski gudački kvartet (Sarajevo), tako se rodila potreba za formiranjem i djelovanje jednog ovakvog sastava u Sarajevu. Cilj projekta je bio da imamo nekoga ko će u obliku najtežeg muziciranja imati i edukativni karakter. Ovo je jedan u nizu od koncerata, počeli smo u Sarajevu u januaru, bili smo u Zenici, sada Tuzla, a onda Mostar i Brčko. Želimo jedan profesionalni i kontinuirani rad“.

sakib_per_sempreOsnivač kvinteta, akademski profesor Sakib Lačević, zaposlen na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao profesor flaute, kazao je da nije cilj promovirati kvintet već ovu vrstu muzike, kamerne muzike koja je najzahtjevnija.



„Dugo smo razmišljali kakav koncert da napravimo u Tuzli s obzirom da je to grad koji je nekada imao simfonijski orkestar te jake, Osnovnu i Srednju muzičku školu. Želja nam je bila da pokažemo, šta i kako može da se uradi, da se na jedan jednostavan način može napraviti nešto veliko. Program koji sviramo je veoma ‘pitak’ i prihvatljiv za publiku koja je navikla da ide na ovakve događaje i za onu koja nije“.




Sakib Lačević, flauta
Akademski profesor muzičar flautist, rođen u Sarajevu gdje je završio muzičku akademiju i magisterij u klasi prof. Bećira Drnde. Od 1996. god. angažovan je kao prvi flautist, u orkestru Sarajevske filharmonije, orkestru opere i baleta. Kao solista – prvi flautist, učestvovao je u izvođenju simfonijske, operne baletske muzike, sa preko osam stotina i pedeset koncerata Sarajevske filharmonije u zemlji i inostranstvu, Hrvatska, Austrija, Italija, Njemacka, SAD, itd na kojima su nastupali mnogobrojni, svjetski poznati i priznati solisti i dirigenti. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao profesor flaute i član je duvačkog kvinteta “PER SEMPRE”.

Megan Robinn, oboistica
Rođena je u Denveru, Kolorado, SAD. Magistrirala je i doktorirala na instrumentu oboa, na Northwest Univerzitetu. Također je diplomirala “Umjetnost u filozofiji” na Johns Hopkins univerzitetu i “Muziku u obrazovanju i obou” na Peab univerzitetu. Bila je članica Civic Orchestra of Cicago od 2009.-2010. god. a također je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Čikago, Baltimorskim simfonijskim orkestrom, Kenosha simfonijskim orkestrom i Čikaškom filharmonijom. Nastupala je u poznatim koncertnim salama kao što su Lincoln Center, Chicago Symphony Center, Meyerhoff Symphony Hall, Ravinia Park, Narodno pozorište Sarajevo… Megan Robinnson je pokrenula privatnu školu oboe u Čikagu, a također predaje obou na Northwest univerzitetu. Trenutno je prva oboistica u Sarajevskoj filharmoniji.

Vedran Tuce, klarinet
Rođen je 1976.godine u Zenici gdje je završio osnovnu i srednju muzičku školu, te matematičku gimnaziju. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (u klasi prof. A. Radana), a potom završio još jedan trogodišnji postdiplomski studij za klarinet i bas klarinet u Bernu (Švajcarska) u klasi prof. Ernesta Molinarija. Nastupao je u mnogim zemljama Evrope i u Americi, a bio je i član žirija na nekoliko međunarodnih takmičenja te predavač na seminarima u zemlji i inostranstvu. Aktivan je kao solist, član kamernih ansambala, ali nerijetko svira i kao član Sarajevske filharmonije, opere i baleta. Stalni je član i jedan od osnivača ansambla za savremenu umjetničku muziku SONEMUS koji nakon decenije postojanja ima snimljena dva CD-a eminentne savremene literature. Mnoga djela savremene muzike izveo je premijerno u BiH, a neka od njih su i pisana za T. Vedrana ili za ansambl SONEMUS. U njegovom opusu prednjači savremena umjetnička muzika, ali jednako uspješno izvodi i svu ostalu literaturu pisanu za klarinet i ansamble. Koristi se svim poznatim novim i savremenim tehnikama sviranja na klarinetu i bas klarinetu te konstatno istražuje nove mogućnosti zvuka. Trenutno radi kao profesor klarineta i kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 2008.godine je i šef Odsjeka za duvačke instrumente.

Edin Hadžić-fagot
Rođen je 1979 u Zenici, gdje završava Srednju muzičku školu, odsjek teoretsko-pedagoški.Takođe je uporedo pohađao i završio instrumentalni odsjek fagot. Nakon završetka Srednje muzičke škole u Zenici, upisuje se na Muzičku akademiju u Sarajevu, odsjek teoretsko-pedagoški. 2002 godine diplomira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na predmetu solfeđo. Paralelno sa studiranjem na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, nastavlja sa aktivnim sviranjem fagota, te odlazi na seminar u Dubrovnik i Štokholm gdje radi sa profesorom Knutom Sonstevoldom (Švedska). Poslije završetka Muzičke akademije u Sarajevu, odlazi u Ljubljanu (Slovenija), gdje upisuje Akademiju z glazbo odsjek za pihala tokala in trobila, u klasi profesora Božidara Tumpeja na kojoj diplomira fagot 2009 godine. Trenutno je na postdiplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, duvački odsjek-fagot, u klasi profesora Žarka Perišića.U toku studira.

Asim Gadžo, horna
Rođen u Sarajevu gdje je završio osnovnu i srednju Muzičku školu. Godine 993 godine upisao Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Od 1995 godine nastavlja studij na Univerzitetu za muziku i primjenjene umjetnosti (Uni.fur Musik und Darstellende Kunst Wien) u Beču gdje diplomira 2000. godine na Odsjeku za puhačke instumente – Horna, u klasi Prof. Rolanda Bergera. Na istoj instituciji magistrirao 2004. godine i stekao zvanje magistra muzike – Horna. Od 2000. godine stalno zaposlen u Srednza medijejoj muzičkoj školi kao profesor horne, kamerne muzike i korepeticije, stalni honorarni saradnik Sarajevske filharmonije.

BKC Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice