TUZLARIJE - KULTURA

25.03.2012.
Atelje ˝Ismet Mujezinović˝
Swanee Hunt posjetila Tuzlu i promovirala knjigu ˝Odvojeni svjetovi˝


U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli danas je održana promocija knjige „Odvojeni svjetovi - bosanske pouke za globalnu sigurnost“ autorice Swanee Hunt.



U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini Swanee Hunt je bila američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini. Zbog opasnosti boravka u Sarajevu ambasada je fizički bila smještena u Beču ali je sama Swannee Hunt više puta proputovala cijelu Bosnu, kao i druge dijelove bivše Jugoslavije, pokušavajući da shvati problematična odlaganja strane vojne intervencije. U tu svrhu vodila je stotine razgovora sa velikim brojem političara, izbjeglica, predstavnika vjerskih zajednica, humanitarnih radnika, diplomata, vojnika i ostalih. U knjizi "Odvojeni svjetovi", osamdeset vinjeta Swanee Hunt naizmjenično pričaju o onima koji proživljavaju rat i o pripadnicima “međunarodne zajednice” koji odlučuju da li će i na koji način intervenisati.



Knjiga "Odvojeni svjetovi" (Worlds Apart) govori o dobronamjernom spoljno-političkom establišmentu koji se često oglušuje o glasove običnih ljudi. U njegovom fokusu je rat u Bosni ali se njegove implikacije protežu na svaku situaciju koja potiče na razmatranje vojne intervencije na humanitarnoj osnovi. Kao ambasadorica Swanee Hunt je bila blisko uključena u politiku SAD-a prema Balkanu.



Prije same autorice na promociji je govorio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović ukazujući na značaj djela Swanee Haunt kojeg vidi i kao misiju angažovanog intelektualca. Bitno je ne zatvarati oči i djelovati na vrijeme kada nacionalizam i fašizam počnu ugrožavati tuđe živote. Imamović smatra da se tako djelovalo kada je Vukovar okupiran i kada su u tom gradu naočigled svih vršeni zločini, rata u Bosni i Hercegovini ne bi ni bilo. Naglasio je i bitan podatak, a to je, da naši vojnici nisu prelazili granicu Bosne i Hercegovine.

Sama autorica govorila je vrlo emotivno o svemu što je proživljavala, o onome što kao čovjek vidi i osjeća i nemoći da se na pravi način djeluje kroz politiku.


Susret sa Bebom Hadžić


Pričala je o ljudima koje je upoznala u Sarajevu, koji su joj govorili da im je najgora neizvijesnost i jer ne znaju do kada će rat trajati, do kada će ih s brda granatirati. Jedna priča govori o majci koja iako vidi da je njeno dijete ubijeno odbija da to prihvati, njen mozak ne želi da prihvati tu užasnu činjenicu. Ponovo se susrela i sa Bebom Hadžić o kojoj govori u knjizi kao primjeru snage žene i uspješnom opstajanju u nevolji.

Knjiga "Odvojeni svjetovi" sadrži dijelove priča koje je zapisala Swanee Hunt dok je putovala našom zemljom i susretala se sa situacijama za koje se čovjek ne može ni pripremiti niti naviknuti.

Od ljudi s kojima je sarađivala danas je na promociji bio i poznati fotograf Tarik Samarah čije fotografije su korištene u knjizi.

Swanee Hunt predsjedava Institutom za inkluzivnu sigurnost sa sjedištem u Washingtonu. Tokom njenog mandata ambasadorice SAD-a u Austriji (1993–1997. godine), organizovala je brojne pregovore i simpozijume usmjerene na obezbjeđivanje mira u susjednim balkanskim državama. Članica je Vijeća za Inostrane poslove SAD-a, predaje javnu politiku na katedri Eleanor Roosevelt u Kennedy školi za vladu i upravljanje pri Univerzitetu Harvard, predsjednica je Fondacije Hunt alternative.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice