TUZLARIJE - KULTURA

27.03.2012.
Otvoren TKT Fest
Diplomci pobrali simpatije publike


Diplomskom predstavom „Ja ili neko drugi“ studenata IV godine glume Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli otvoren je ovogodišnji TKT Fest.





Riječ je o predstavi koja prati rekonstrukciju otmice osmogodišnje djevojčice koja je nakon decenije zatočeništva uspjela nastaviti život na slobodi nakon smrti svoga otmičara. Priča je nastala iz pera Maje Pelević, a inspirisana je istinitim događajem koji je šokirao svijet. Međutim, predstava se bavi pitanjem šta se desi kada rekonstrukcija zatočeništva postane ideja za reality-show koji se emituje na internetu.





Ovu, po mnogo čemu neobičnu priču, publici su dočarali Alisa Brkić, Elmir Krivalić, Dražen Pavlović, Selma Čosić, Damir Mahmutović, Irfan Kasumović, Mirza Bajramović, Nermin Hodžić, Sabina Tufekčić – Bajrić, Mirza Salihović, Zlatan Školjić i Rusmir Krdžalić.


Prije premijernog izvođenja predstave Vlado Kerošević napravio je rezime djelovanja Teatra Kabare Tuzla koje ovog 27. marta slavi svoj 10. rođendan kada se ujedno i Svjetski dan pozorišta. Inače, ovaj dan obilježava se u hiljadama pozorišnih kuća širom svijeta čitanjem međunarodne poruke kojom se javnost podsjeća na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.


Čitanje poruke

Čast da napiše poruku ove godine je pripala glumcu Johnu Malkovichu koji je pozorišnim umjetnicima širom svijeta poručio:
„Neka vaš rad bude snažan i originalan i neka nam pomogne da razmislimo o tome šta znači biti čovjek. Neka vam bude dano da prevladate zlu kob, cenzuru, siromaštvo i nihilizam, s kojima će se sigurno mnogi od vas morati suočiti“, napisao je Malkovich.

Sutra će se teatarskoj publici predstaviti Mostarski teatar mladih 1974 autorskim projektom Seada Đulića „Oda radosti“ na sceni Teatra Kabare tuzla u 19.30 sati.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice