TUZLARIJE - KULTURA

27.03.2012.
Rođendanski pir Teatra Kabare Tuzla
Decenija kulturnog djelovanja


Teatar Kabare Tuzla nastao je na Svjetski dan pozorišta prije tačno 10 godina. Tokom decenije svoga postojanja, Teatar je uspio da se razvije u repertoarsko pozorište i tako stane na crtu mnogo snažnijim i brojnijim ansamblima.



„Tokom svog postojanja Teatar Kabare izveo je 55 premijera i više od 1.600 repriza što dovoljno govori o aktivnosti i zalaganju u društvenom realitetu Tuzle“, kazao je Vlado Kerošević, rukovodilac Teatra Kabare najavivši večeras početak TKT Festa.
Premijerom predstave „Ja ili neko drugi“, autorice Maje Pelević, koju je režirao Vlado Kerošević, započeće smotra kojom se obilježava jubilej postojanja Teatra, ali i Svjetski dan pozorišta.



Festival će otovrenim proglasiti ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, a tom činu predhodiće čitanje međunarodna poruka u povodu Svjetskog dana pozorišta. Večeras će je čitati student glume Emir Sulejmanović, a istovjetna poruka koju je ove godine napisao američki glumac John Malkovichbiće pročitana u hiljadama pozorišta širom svijeta čita.

„Svih 10 godina dio sam Teatra Kabare Tuzla i mi smo dokaz da se može opstati i kada je period velikih kriza i oskudice“, kazao je glumac Damir Altumbabić koji se prisjetio početaka rada u ovoj pozorišnoj trupi i kabaretnog kolaža „Život je lijep“, ujedno prve predstave Teatra Kabare.

Uporedo sa dešavanjima na kreiranju repertoarske politike TKT djelatnost se razvijala i na publikacijskom planu čemu će svjedočiti publika tokom održavanja TKT Festa.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice