TUZLARIJE - KULTURA

26.03.2012.
63 godine Narodnog pozorišta Tuzla


Narodno pozorište Tuzla osnovano je kao državna institucija kulture 1949. godine. Iste godine, 30. marta izvedena je prva premijera „Običan čovek“ Branislava Nušića u režiji Radoslava Zoranovića, pa se taj dan obilježava kao rođendan Narodnog pozorišta Tuzla.



Ove godine, u okviru proslave 63. rođendana, Narodno pozorište Tuzla će tuzlanskoj publici predstaviti četiri svoje nagrađivane predstave iz proteklog perioda.

Četverodnevno slavlje započinje 27. marta koji se u cijelom svijetu obilježava kao Svjetski dan pozorišta i tada će izvesti svoju najdugovječniju predstavu, urenebesnu komediju „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u režiji Mustafe Nadarevića. Sa ovom predstavom NP Tuzla je 2006. godine na Prvom međunarodnom festivalu mediteranskih teatara „Purgatorije“ u Tivtu osvojilo nagradu za najbolju predstavu festivala.
Predstava „Helverova noć“ Ingmara Villqista izvešće se u srijedu - 28. marta. Režiju za ovu predstavu potpisuje Remira Osmanović koja i igra u ovoj predstavi zajedno sa Nedimom Malkočevićem, koji je na „Kikindskom pozorišnom festivalu malih scena 2011“ dobio nagradu za najboljeg glumca festivala.

Treći dan (četvrtak - 29. mart) rođendanskog slavlja izvest će se predstava „Iza kulisa“ Majkla Frejna u režiji Jovice Pavića. Narodno pozorište Tuzla je sa ovom predstavom na 29. Pozorišnim igrama u Jajcu 2010, osvojilo nagradu publike, a glumci Elvira Aljukić i Midhat Kušljugić dobili su nagradu za najbolja glumačka ostvarenja, a Ivana Perkunić je dobila nagradu za najbolju mladu glumicu ovog festivala.



Za kraj, petak - 30. mart, na sam rođendan, kako to i priliči, Narodno pozorište Tuzla izvešće svoju najnagrađivaniju predstavu u protekloj deceniji „Malograđansku svadbu“ Bertolta Brechta u režiji Jovice Pavića. Sa ovom predstavom Narodno pozorište Tuzla je 2008 godine na 27. Pozorišnim igrama u Jajcu osvojilo sve što se moglo osvojiti: veliku plaketu grada Jajca za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje koja je pripala cijelom ansamblu. Iste godine na Međunarodnom festivalu autorske poetike u Mostaru ansambl predstave je dobio nagradu za visoku razinu glumačkog umijeća, a u Osijeku 2010. godine na manifestaciji „Osiječko ljeto kulture 2010“ Narodnom pozorištu Tuzla je dodijeljena nagrada s poveljom za izvedbu predstave.

Sve predstave počinju u 19, 30 sati i Narodno pozorište Tuzla poziva svoje sugrađane da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovog značajanog datuma u istoriji grada Tuzle i Pozorišta.

Priredio(la): Marketing služba NP Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice