TUZLARIJE - KULTURA

28.03.2012.
Društvo prijatelja knjige „Mali princ“ Tuzla
Pripreme za ovogodišnji dječji festival ˝Vezeni most“˝


Priprema za ovogodišnji dječji festival „Vezeni most“, jedinu međunarodnu kulturnu manifestaciju te vrste u Bosni i Hercegovini, uveliko su već u toku. Utvrđeno je vrijeme održavanja – od 16. do 19. maja, raspisan je konkurs za najboji literarni rad učenika osnovnoškolskog uzrasta i konkurs za najbolju ilustraciju studenata likovnih akademija Sarajeva, Cetinja, Zagreba i Beograda.



Teme oba konkursa posvećene su 200. godišnjici od objavljivanja prve zbirke bajki braće Grim, koja će nizom prigodnih svečanosti biti obilježena u cijeloj Evropi, a najznačajniji dio programa u BiH dogodit će se upravo na festivalu Vezeni most u Tuzli.

Tako će osnovci pisati literarne radove o temi „Grimovi junaci u mojoj bajci“, a studenti će ilustrirati „Čudesni svijet Grimovih bajki“, jedna Grimova bajka bit će predstavljena na lutkasrkoj sceni, a raspisan je i poziv djeci za kreiranje najboljeg kostima i maske likova iz Grimovih bajki i za učešće u karnevalskoj povorci pješačkom zonom Tuzle.

Ambasada Njemačke u BiH pokrovitelj je dijela programa posvećenog jubileju braće Grim.
Odabran je i gost ilustrator ovogodišnjeg festivala. To je poznata bugarska ilustratorka i autorica animiranog filma, Radostina Neykova, dobitnica brojnih međunarodnih nagrada za svoj umjetnički rad.

Na današnjoj konferenciji za štampu organizatori festivala predstavili su idejno rješenje reklamnog i informativnog plakata i vizuelno-dizajnerske postavke ovogodišnjeg festivala. Bugarska umjetnica Radostina Neykova na plakatima koji simboliziraju dan i noć predstavila je igru, kao centar oko koga se vrti svijet djetinjstva.


I selektori za izbor najbolje dječje knjige objavljene prošle godine u regionu obavili su svoj posao. Predsjednik organizacionog odbora festivala, Šimo Ešić, saopštio je imena pisaca i naslove svih 8 knjiga nominiranih za nagradu Mali princ, najveće književno priznanje te vrste na Balkanu. Tako će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Jagoda Iličić knjigom priča „Brkovi od kečapa“ i Zejćir Hasić knjigom pjesama „Plave fuze i druge pjesme“, Crnu Goru Velimir Ralević knjigom pjesama „Sunčanje na mjesečini“ i Dejan Đonović pjesničkom zbirkom „Slane pjesme“, Hrvatsku Enes Kišević knjigom „Lampa, pače, mačak“ i Igor Rajić romanom „Posuđena ispričnica“, dok će Srbiju predstavljati dvojica mladih autora Uroš Petrović romanom u zagonetkama „Mračne tajne Ginkove ulice“ i Igor Kolarov knjigom Kuća od hiljadu maski, objavljenom dvojezično na srpskom i norveškom jeziku, knjigom koja je nedavno dobila nagradu Politikinog zabavnika.

Nagrada, statua Malog princa, rad akademskog vajara Enesa Sivca, autoru najbolje od 8 nominiranih knjiga bit će dodijeljena na završnoj večeri festivala, 18. maja ove godine. Tada će biti uručene i nagrade najboljim studentima, kao i nagrada Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječje literature u Bosni i Hercegovini. Ime ovogodišnjeg dobitnika tog priznanja bit će naknadno saopšteno.

Organizatori Vezenog mosta su, kao i ranijih godina, Društvo prijatelja knjige MALI PRINC, Tuzla, Doma mladih Tuzla, BKC Tuzla, Izdavačka kuća Bosanska riječ Tuzla i TV TK Tuzla.

Alma Omeragić

Osmrtnicama ba smrtovnice