TUZLARIJE - KULTURA

14.04.2012.
Danas u galeriji ˝GM˝
Otvorena izložba ˝Tempus monumentus˝ Edina Derviševića

Izložba „Tempus monumentus“ akademskog slikara Edina Derviševića otvorena je danas u galeriji „GM“.



Dobrodošlicu prosutnima poželio je vlasnik galerije akademik Enver Mandžić te prepustio riječ Ćazimu Sarajliću, koji je nakon što je govorio o Derviševiću kao i izloženim eksponatima, izložbu proglasio otvorenom.


Edin Dervišević, Ćazim Sarajlić


- Edin Dervišević je rođen u Tuzli prije nešto više od 50 godina a više od 20 godina ima status slobodnog umjetnika. Po rezultatim i plodovima svog rada on je možda jedna od najvitalnijih likovnih figura tuzlanskog likovnog kruga. Izlagao je na 30 samostalnih i više od 160 grupnih izložbi te dobijao razne nagrade i priznanja. Ali, u vremenu depresije, pogotovo i vremenu kulturne depresije, nagrade ne znače puno. On je stvorio jednu likovnu ikonografiju koja ga čini zasebnom, stvaralačkom figurom. Ovaj posljednji ciklus „Tempus monumentus“ predstavlja njegova zadnja istraživanja. Izloženo je oko 60 eksponata, po kojima se vidi da se udaljio od kulta klasične slike u svom istraživačkom eksperimentu. Kada gledamo ove eksponate vidimo da on istražuje topiku prostora na kojem živimo a sama izložba govori o prolaznosti vremena, rekao je Sarajlić.



Nakon riječi Ćazima Sarajlića Edin Dervišević se zahvalio svima koji su odvojili svoje vrijeme i došli na izložbu.



Dervišević je rođen u 30.1.1961.godine u Tuzli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1983. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1987.godine. Izlagao je u zemlji i inostranstvu.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice