TUZLARIJE - KULTURA

11.04.2012.
Najava izložbe fotografija Ahmeta Hukića


HKD "Napredak" Glavna podružnica Tuzla u suradnji s Foto-kino Klubom Tuzla organizira izložbu fotografija pod nazivom "PTICE" autora Ahmeta Hukića. Izložba će biti otvorena u četvrtak 12. aprila s početkom u 19 sati u Galeriji "Kristian Kreković" i ostaje otvorena dvije sedmice.



Ahmet Hukić je rođen 1950. godine. Diplomirani je inženjer elektrotehnike i u svom dosadašnjem radu se bavio analizom, planiranjem, projektiranjem i izgradnjom elektroenergetskih mreža. U posljednje vrijeme stručni interes se proširio i na obnovljive izvore električne energije.
Svoj prvi fotoaparat - ruski "Zorki 6" dobio je po završetku osnovne škole i fotografija mu je uskoro postala hobi. Od prvih dana improvizirane mračne komore u prostorijama kluba ili vlastitom kupatilu, do današnjih dana digitalnih aparata i Photo shopa, uvijek je nalazio vremena da ne samo snimi, nego i izradi fotografiju.

Ljubav prema fotografiji se dopunjava sa ljubavlju prema prirodi i putovanjima, tako da mu je fotoaparat obavezan pratilac na svim putovanjima. Poseban interes su mu priroda i fotografije ptica. Nosilac je zvanja kandidat majstor fotografije AUFBiH i međunarodnog majstora fotografije - AFIAP.

Na sedmoj samostalnoj izložbi izloženo je sto fotografija koje su snimljene u posljednje tri godine i predstavljaju izbor iz znatno šireg opusa jer je fotografiranje ptica oblast užeg interesiranja autora. Od sto izloženih fotografija 95 je snimljeno u prirodnim staništima, a samo pet fotografija snimljeno je u zoološkim vrtovima.
Fotografije su snimane na lokalitetima Mostara, Blagaja, Nevesinjskog polja, Gabele, Hutovog Blata, jezera Modrac, jadranskog mora te na usputnim putovanjima u reonima Makljena, Olova, planine Ivan, kao i namjernim foto safarijima u reonu Kopačkog rita, otoka Cres, Vranskog jezera, Skadarskog jezera i hidroakumulacije rijeke Uvac.


Priredio(la): HKD                


Osmrtnicama ba smrtovnice