TUZLARIJE - KULTURA

06.04.2012.
U Međunarodnoj galeriji portreta
Otvorena izložba u povodu 100 godina od rođenja Dragiše Trifkovića


Reljefi, biste, statue, crteži, knjige sa potpisom Dragiše Trifkovića, u organizaciji Međunarodne galerije portreta i Muzeja istočne Bosne izložene su večeras u Međunarodnoj galeriji portreta.



Organizatori su se zahvalili Danici Jovičić, nasljednici djela Dragiše Trifkovića, koja je ustupila građu za izložbu koja je otvorena u povodu 100 godina od rođenja Dragiše Trifkovića. Zahvaljujući angažmanu sestrične Dragiše Trifkovića, Danice Jovičić, mnoga vrijedna djela su i sačuvana za buduće generacije.

Pored djela koja su u vlasništvu Danice Jovičić, na izložbi su predstavljena i djela koja se nalaze u posjedu Muzeja istočne Bosne, Međunarodne galerije portreta i Foruma građana Tuzle.

Izložba se sastoji u dvije tematske cjeline. U dokumentarnom dijelu izložbe kroz fotografije predstavljen je životni put Dragiše Trifkovića, a drugi dio se sastoji od njegovih umjetničkig dijela.





Dragiša Trifković autor je grba grada Tuzle koji je zvanično usvojen 1958. godine, posebnu aktivnost pokazao je u rekonstrukciji izgleda stare Tuzle, autor je mape Stara Tuzla, koja predstavlja izuzetno vrijedan likovno – arhitektonski dokument o Tuzli s kraja osmanske i početka austrougarske uprave. Bio je pasionirani kolekcionar foto – dokumentacione i pisane građe iz prošlosti Tuzle i njene okoline, što mu je poslužilo da napiše pet knjiga pod nazovom „Tuzlanski vremeplovi“ koji predstavljaju polaznu osnovu svakom istraživačkom radu. Autor je mnogobrojnih spomenika antifašističkoj borbi. U nizu vajarskih djela ističu se skulpture "Majčina briga" (1962), "Majka i dijete" (1954.) i druge.

Prisutnima su se obratili direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović, Vesna Isabegović direktorica Muzeja, Senad Begović, saradnik na pripremi izložbe, a učenik Dragiše Trifkovića, istaknuti tuzlanski umjetnik Zdravko Novak podsjetio je prisutne na vrijeme koje je provodio sa Dragišom Trifkovićem te proglasio izložnu otvorenom.



Na otvaranju izložbe bio je veliki broj građana Tuzle koji su došli da pogledaju izložbu i da ukažu dužno poštovanje čovjeku koji je svojim radom zadužio ovaj grad.



Na kraju treba reći da je želja Danice Jovičić da u Muzeju istočne Bosne, koji nije završen radi nedostatka finansijskih sredstava, bude stalna postavka Dragišinih radova.



Iz bografije: Dragiša Trifković rođen je 7. aprila 1912. u Tuzli kao drugo dijete oca Nikole i majke Milke. Rođen je i odrastao u revolucionarnoj radničkoj porodici. Osnovnu i Građevinsku školu završio je u Tuzli, nakon čega redovno odlazi u atelje vajara Ante Matkovića, tadašnjeg nastavnika crtanja u tuzlanskoj Gimnaziji. Veliki uticaj na Trifkovića imao je Franjo Leder koji ga je angažovao na izradi skulptura kandelabra za "Most Kipovi". U periodu od 1934. do 1936. radi na izradi gipsanih ornamenata sa Sokolski dom u Tuzli te se pripema za prijemni ispit na Državnoj umjetničkoj školi u Beogradu, koji je uspješno položio. Od 1. oktobra 1936. godine školuje se na odsjeku za vajarstvo, u klasi profesora Petra Palavičija. Za svoj umjetnički rad odlikovan je velikim brojem društvenih priznanja, a posthumno je odlikovan i Zlatnom plaketom Općine Tuzla. Umro je 8.septembra 2000. godine, sahranjen je na pravoslavnom groblju Trnovac pored roditelja.

JOŠ SLIKA


S.M./S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice