TUZLARIJE - KULTURA

04.04.2012.
TKT Fest danas seli u BKC
Na programu je ˝Prokleta avlija˝


Danas TKT Fest privremeno seli u BKC gdje će biti izvedena "Prokleta avlija", predstava koja nastala u saradnji Kazališta Virovitica, Teatra kabare Tuzla i Narodnog pozorišta iz Užica, te BKC-a TK kao koproducenta za područje BiH.

"Prokleta avlija", jedna od najpoznatijih pripovijetki Ive Andrića, objavljena je 1954. godine. Napisana je prema legendi o Džem sultanu, koju je Andrić pisao punih sedamnaest godina ali nakon napisanih oko 250 stranica nije bio zadovoljan te je tekst preradio, znatno skratio i zaokružio, i objavio kao pripovijetku "Prokleta avlija".



Predstava "Prokleta avlija", rađena je u saradnji pozorišta iz tri zemlje bivše Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.



Prokleta avlija, turski je zatvor, za one koji su zatvoreni, bili krivi ili ne, sudbina je ista i zavisi od Karađoza koji je rob i sluga vlasti.

Tema vječna, bezvremenska, dok je naroda i vlasti ponavlja se, samo su likovi drugačiji. Lik "nevini", kojeg glumi Dražen Pavlović iz Tuzle, u predstavi kaže "nije težak zatvor, teški su zatvorenici". On je lik na kojem se lome kola za mnogo šta, žrtva i zatvorenika i vlasti, iako je u zatvoru ni kriv ni dužan, slučajno uhapšen. Slučajno je tu i fra Petar kojeg glumi Mijo Pavelko iz Virovitice, i koji u skladu sa svojom vjerom pokušava da sačuva razum i mir iako su mu "dani dugi, noći još duže, i želi da vrišti".



Karađoza glumi Vlado Kerošević, njega ne zanimaju ni zakon ni pravila, onako je kako on hoće, od njegovog raspoloženja zavisi sve. S njim je i muzafer Irfan Kasumović, predstavnici vlasti koji sprovode neku svoju vlast.



Ćamila, bogataškog sina, glumi Petar Benčina. Kako u životu obično bude, iako ima za druge željeno i nedostižno bogatstvo, porodični ugled, za sreću mu nisu bili dovoljni, on je duboko nesretan čovjek kojeg su razdvojili do voljene žene i koji izučava historiju i puno čita knjige. Knjige su njegov grijeh, zbog njih je i kriv jer su intelektualci vlastima uvijek krivi, jedna pametna glava gora je od hiljadu onih koje slijepo slušaju.


Glumci sa režiserom Nebojšom Bradićem


Šarolikost zatvorskih likova daje predstavi realnost, nema uljepšavanja, ni nade, sve je tamno, tmurno, ružno, probuđeno najgore u ljudima. Samo rijetki i u ružna vremena rade lijepe i poštene stvari, mnoge rijeka zla ponese.

Glumci Vlado Kerošević (BiH), Vahidin Prelić (Srbija), Petar Benčina (Srbija), Igor Golub (Hrvatska), Antun Vrbenski (Hrvatska), Mijo Pavelko (Hrvatska), Mladen Kovač (Hrvatska), Draško Zidar (Hrvatska), Irfan Kasumović (BiH), Dražen Pavlović (BiH) i Elmir Krivalić (BiH), bili su uvjerljivi i uigrani i od publike nagrađeni dugim aplauzom.


Zadovoljna publika


Autorski tim čine:

Dramatizacija, režija i scenografija: Nebojša Bradić, Beograd, Srbija

Asistent reditelja: Nemanja Ranković, Užice Srbija

Kostimografija: Snežana Kovačević, Užice, Srbija

Kompozior: Zoran Erić, Beograd, Srbija

Lektor i scenski govor: Vlado Kerošević, Tuzla, BiH

Asistent i tehnička realizacija scenografije: Marijana Zorzić Petrović, Užice, Srbija,

Light design: Kazalište Virovitica, Hrvaska,

Tehničko osoblje: Kazalište Virovitica, Hrvatska

Predstava je nastala u saradnji Kazališta Virovitica, Teatra kabare Tuzla i Narodnog pozorišta iz Užica. Koproducent za područje BiH je BKC TK.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice