TUZLARIJE - KULTURA

16.04.2012.
Revijalna izložba članova ULUTK-a
Izloženo više od stotinu radova


Tradicionalna proljetna revijalna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona upriličena je u ponedjeljak uvečer u galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.



Izložba predstavlja najmasovniji i najotvoreniji oblik onoga što ovo Udruženje radi. Ljubiteljima umjetnosti u Tuzli predstavilo se 50 autora, a postavljeno je više od stotinu radova.



- Posebnu zahvalnost upućujemo Bosanskom kulturnom centru Tuzla, na čelu sa direktorom Semirom Fejzićem, i Opštini Tuzla koji su prepoznali vrijednost ove manifestacije. Među izloženim radovima zastupljene su gotove sve tehnike, skulpture, ulje na platnu, crteži, reljefi, a prisutna je velika raznovrsnost u motivima. Novina je da ove godine nije bilo selekcije radova, a jedan od razloga je nemogućnost plaćanja žirija, rekao je Vinko Lamešić, predsjednik ULUTK-a i izrazio nadu da će se u budućnosti odnos prema kulturi promjeniti na bolje.



Zanimljivo je da su na ovoj izložbi po prvi put predstavljeni i novi članovi ULUTK-a. Među njima je i Emina Jahić, koja je izložila sliku na kojoj su oslikani konji.



- Novi sam član ULUTK-a i posebno mi je zadovoljstvo što se i moja slika našla među izloženim radovima. Slikanje mi je hobi već nekoliko godina i moram da kažem da mi ovakav vid umjetničkog izražavanja upotpunjava slobodno vrijeme na pravi način. Moja slika je rađena tehnikom ulja na platnu, za koju je potrebno malo više vremena da se završi, pojašnjava Jahić.

Među izlagačima je i Tuzlak Emir Hamzić, koji se slikarstvom bavi od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a nedavno se javnosti Tuzle predstavio i sa prvom samostalnom izložbom „Sjene grada“.



- Na ovoj izložbi učestvujem sa dvije slike, a na jednoj od njih je i tuzlanska Kapija. Na slici je napravljen rascjep sa bojama, pokušao sam da razdvojim samu Kapiju i ulice grada od stvarnosti. Već dvije godine sam član ULUTK-a i ova je četvrta po redu izložba na kojoj su se našli i moji radovi, ističe Hamzić.







Udruženje likovnih umjetnik TK nastalo je 1996. godine i okuplja veliki broj umjetnika sa područja Tuzlanskog kantona. Kroz svoj rad već godinama uspjevaju, da s nesmanjenim intezitetom, održavaju dinamiku izlagačke djelatnosti i veoma kvalitetnih i angažiranih izvangalerijskih aktivnosti.

Neposustajanje u aktivnostima bavljenja kulturnom baštinom, ekologijom, urbanim kontekstom sredina u kojima djeluje, pokazalo je određenu zrelost udruženja kako po odabiru problema oko kojeg se angažuje tako i po krajnjim dosezima akcija koje animiraju. Izložbe Udruženja se održavaju dva puta godišnje u novembru mjesecu i u proljeće.





Izložba ostaje otvorena do 26.aprila.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice