TUZLARIJE - KULTURA

01.05.2012.
Koncert orkestra ˝Balsika˝
Spoj bosanske i francuske muzike u BKC-u

Tuzlaci koji su u ponedjeljak uvečer posjetili Bosanski kulturni centar, mogli su uživati u nastupu muzičkog ansambla “Balsika” iz Tuzle. Balsika, orkestar koji živi, bosansko - elzaškog porijekla, nastao kao plod veze između Elzasa i Bosne i Hercegovine, Strazbura i Tuzle, a potom i kao plod putovanja brdovitim balkanskim putevima.



Ansambl “Balsika” je new-wave orkestar pod dirigentskom palicom Nedima Tinjića, a članovi sviraju violine, gitare, klavir, saxofon, flautu, udaraljke, harmonike i klarinet.

- Balsika je ustvari međunarodni projekat koji okuplja mlade ljude. U orkestru ima osnovaca, srednjoškolaca, ali i nekoliko studenata. Sve su pokrenuli gospođa dr. Ourrisson Perrette i profesor gitare u Strazburu Jean-Claude koji radi sa mladim muzičarima u Francuskoj, te moja malenkost. Večeras smo se predstavili sa dobrom poznatim poznatih pjesama iz istočne Evrope i Francuske, a zajedno sa nama su nastupili i prijatelji iz Strazbura, rekao je Nedim Tinjić.



- Mi smo vesela i uigrana ekipa mladih muzičara. Veseli me činjenica što smo privukli pažnju sugrađana koji su uživali u našem muziciranju. Koncert je bio pun pozitivne energije, a to je ono što krasi ovaj sastav", rekao je Emir Radišević, klarinetista u orkestru "Balsika".



Na koncertu u BKC-u orkestar je izveo tradicionalne pjesme jugoistočne Evrope aranžirane i pripremljene za različite instrumente od jednostavnih do težih dionica što pjesme čini pristupačnima i mladima sa malo muzičkog iskustva.

















Uspješnim koncertom potvrđeno je da ideja samog projekta "Balsike", a to je povezivanje mladih ljudi iz različitih zemalja, različitih godina i konfesija, opstaje.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice