TUZLARIJE - KULTURA

30.04.2012.
Najava cjelovečernjeg koncerta Ženskog hora „Slovenčice“




Cjelovečernji koncert Ženskog hora „Slovenčice“, u organizaciji Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla i Bosanskog kulturnog centra Tuzla, održat će se 5. maja u Koncertnoj dvorani BKC-a Tuzla sa početkom u 19:30 sati.

Rad Ženskog hora „Slovenčice“ 2009. godine pokrenulo je Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla sa ciljem promocije slovenačkih pjesama.

Hor „Slovenčice“ na ovaj način će podsjetiti na bogatu tradiciju izvođenja slovenačkih pjesama ali i tradicionalnih bosanskih pjesama – Sevdalinki.
Hor „Slovenčice“ danas okuplja 26 članica, a specifičnost u radu ovog hora ogleda se u tome da neke od članica nisu slovenačkog porijekla, pa se tako slovenački jezik, kultura i muzika u pravom smislu njeguju na Tuzlanskom kantonu, pa i šire. Slovenčice su do sada imale brojne nastupe od kojih su i gostovanja u Prijedoru, Zrenjaninu i Ptuju sa kojima je ostvarena izuzetno dobra saradnja.

Hor predvodi dirigentica prof. Lejla Mulaosmanović, a slovenačke pjesme i sevdalinke izvode se uz pratnju klavira, harmonike – Mirela Ibrahimović Mehanović i klarineta - Emir Radišević. Gosti koncerta su članice Hora Centra za stare osobe Tuzla, koje predvodi prof. Jasminka Glinac.
Pored koncerta u Velikoj galeriji BKC Tuzla biće upriličeno otvaranje Retrospektivne izložbe Likovne sekcije Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla. Izložba će biti otvorena u 19:00 sati.
BKC Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice