TUZLARIJE - KULTURA

29.04.2012.
Dramska sekcija KŠC-a ˝Sv. Franjo˝
Predstava ˝Most˝ nagrađena u Travniku i Konjicu


Nakon tuzlanske premijere 14.04.2012.godine u Narodnom pozorištu Tuzla, dramska sekcija Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo" učestvovala je na 10. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH, koji je održan od 20. do 22.04.2012. godine u Travniku. Žiri u sastavu Zlata Imamović, direktorica Doma kulture u Travniku, predsjednica; Albina Junuzović, dramska pedagoginja, članica; i Enes Salković, glumac, član, je nakon odgledanih 15 predstava donio odluku da se nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeli predstavi "Most", autora Jetona Neziraja, a u režiji Ivane Milosavljević.



Predstava "Most" se igrala i na pozorišnim daskama Amaterskog pozorišta "Neretva" u Konjicu 27.04.2012. na 10. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH. Festival je okupio pozorišne i dramske grupe srednjoškolaca iz 17 gradova BiH. U subotu uvečer Festival je završen svečanom dodjelom nagrada i proglašenjem najboljih. Ovaj jubilarni Festival trajao je deset dana i izvedeno je 25 predstava.

Stručni žiri u sastavu Hamica Nametak, reditelj iz Mostara, Zorana Šuman, glumica iz Banje Luke, i Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, nagrade su dodijelilli u kategoriji školskih pozorišnih grupa i kategoriji pozorišta.

Predstava "Most" je osvojila drugo mjesto i ukupno sedam nagrada: Nagrada za režiju, kolektivnu igru, koreografiju, scenski pokret, scensku muziku i scenski govor.





U predstavi je sudjelovalo 13 učenika: Anja Marković, Mario Šaran, Mladen Pejić, Ivana Perić, Ivana Šuster, Nikola Andrić, Tarik Atlić, Andrea Lukić i Marina Kovačević, šminka: Amela Halilović, dizajn plakata i video projekcija: Damir Bošnjak, Svjetlo Mario Lugonjić i muzika Dario Antunović.

- Ova predstava je bila za mene veliki izazov. Htjela sam da to bude priča u kojoj će učenici ispoljiti maksimalno sve svoje vještine i znanja, a sve ono što ne znaju da istraže i svojom maštom i kreativnošću ispolje. Na taj način učenici su stvorili originalnu muziku, pravili svoje koreografije, pjevali svojim glasovima i stvarali svoj svijet iza bijelog platna u korist teatra sjene. Ponosna sam na učenike i osvojene nagrade. Pozitivne kritike na okruglim stolovima i nagrade koje smo osvojili u Travniku i Konjicu govore da trud i rad na predstavi "Most" nije bio uzaludan i da su učenici svojom glumačkom igrom uspješno prenijeli problematiku kojom smo se bavili na druge. Njihova kolektivna energija je prepoznata i nagrađena, a ja zahvaljujem školi i roditeljima što su im omogućili da se njihov kvalitet prepozna, kazala je Ivana Milosavljević, rediteljka predstave "Most".

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice