TUZLARIJE - KULTURA

27.04.2012.
Najava
Razgovor o knjizi ˝Hval i Djeva˝ Rusmira Mahmutćehajića

Pravni fakultet i Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, uz pokroviteljstvo načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića i izdavačke kuće “Dobra knjiga” iz Sarajeva, organizirat će razgovor o trotomnoj knjizi Rusmira Mahmutćehajića Hval i Djeva.

Razgovor će biti održan 28. aprila 2012. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta u Tuzli (ul. Hevajie Uskufije 7 ) s početkom u 12.00 sati.

O knjizi će govoriti:

Mile Babić, Fakultet franjevačke teologije u Sarajevu;
Samir Beglerović, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu;
Nerin Dizdar, Fakultet humanističkih nauka u Mostaru;
Kadrija Hodžić, Ekonomski fakultet u Tuzli;
Orhan Jašić, Gimnazija “Meša Selimović” u Tuzli;
Marica Petrović, Filozofski fakultet u Tuzli.

Gosti rasprave su: Jasmin Imamović, načelnik općine Tuzla; Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli; Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta u Tuzli; Bego Omerčević, dekan Filozofskog fakulteta u Tuzli; Izedin Šikalo, direktor izdavačke kuće “Dobra knjiga” i autor Rusmir Mahmutćehajić.

Knjiga Hval i Djeva sintetički je prikaz mogućih razumijevanja religijske i kulturne pluralnosti u vidiku perenijalne filozofije. Kada su ontologija, kozmologija, antropologija i psihologija, koje odgovaraju tradicijskoj intelektualnosti, primijenjene na pluralno društvo, kakvo je i bosansko, dobivaju se rezultati koji omogućuju jasnije viđenje razornosti ideologijskih konstrukcija o izdvojenosti i diskontinuitetu pojedinih činitelja te pluralnosti. A kada je razmotrena u vidiku tradicijske intelektualnosti, ta pluralnost pokazuje se kao potpuna simfonija. U ovoj knjizi ti rezultati dobiveni su na osnovi istraživačkih uvida u najvažnije sadržaje bosanstva i mogućnosti dekonstruiranja ideologijskih nasilja nad njima. Bez razumijevanja tog razaranja koje je prikladno nazvati antibosanstvom nije moguće ni očuvanje niti harmoniziranje bosanskog društva i njegove politike.
Razgovor o knjizi otvoren je za javnost.

Sudionici razgovora moći će kupiti knjigu s popustom od 50%. (Maloprodajna cijena ove trotomne knjige od 1004 stranice je 120KM.)


Osmrtnicama ba smrtovnice