TUZLARIJE - KULTURA

25.04.2012.
Sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla
Održana promocija knjige ˝Allah, sloboda i ljubav˝


Irshad Manji, kanadska književnica, novinarka i kritičarka islamskog fundamentalizma, o svojim pogledima na život kao i novoj knjizi „Allah, ljubav i sloboda“, govorila je sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla.

Zahvaljujući Ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Norveške i Nevladinoj organizaciji Gariwo, knjiga koja je izašla prije osam mjeseci prevedena je i pomovirana i kod nas.



Autorica knjige rođena je u Ugandi 1969. godine, odakle se seli 1972. nakon protjerivanja južnoazijskih emigranata u Kanadu. Svjetsku slavu postigla je sa knjigom „The Trouble with Islam Today“ u kojoj pokušava pomiriti vjeru u Allaha i ljubav prema slobodi pozivajući na reformu islama.

Irshad Manji oštro kritikuje podređenu ulogu žene u islamu, islamski antiseminizam, nekritičko prihvatanje i tumačenje Kur´ana i netoleranciju prema manjinama. Svoju borbu protiv kršenja ljudskih prava u Božije ime Manji nastavlja i u knjizi „Allah, ljubav i sloboda“ u kojoj poziva sve ljude, bez obzira na vjeroispovijest, da mržnji, strahu i netoleranciji suprotstave hrabrost, moralnu čvrstinu i univerzalne ljudske vrijednosti.



Sinoćnji promotori, predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina, direktorica NVO GARIWO Svetlana Broz i prof.dr. Besim Spahić, govorili su o toleranciji prema drugima, koju se mora pružiti da bi se i dobila.

Prof.dr. Besim Spahić u vezi same knjige pohvalio je autoricu jer postavlja pitanja. Dobro je kada se čovjek pita, problem nastaje kada se stvori nedodirljivost uniforme i odore te uzima zdravo za gotovo sve što se servira.

Irshad Manji vodi vrlo aktivnu diskusiju na raznim društvenim mrežema, ima i svoju stranicu www.irshadmanji.com te je dio elektronske pošte uvrstila u knjigu. Na postavljanja pitanja iz cijelog svijeta davala je odgovore u kojima potencira potrebu za moralnom hrabrošću pojedinca za dobrobit društva.

- Islam je onakav kakvim ga naprave muslimani. Upravo kako su hrišćani i Jevreji reinterpretirali problematične dijelove svojih knjiga za nove vijekove, i muslimani moraju uraditi nešto slično, poručila je Irshad Manji.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice