TUZLARIJE - KULTURA

06.05.2012.
Zanimljiva izložba u BKC-u Tuzla
Lutke kao autoportret


U maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla otvorena je izložba vajarskih radova autorice Elme Alić Šabot. Mlada umjetnica iz Sarajeva je na šestom Bijenalu umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, koji je održan u organizaciji BKC-a Tuzla, osvojila nagradu ˝Aleksandar Aco Adamović˝ i na taj način sebi osigurala još jedno predstavljanje tuzlanskoj publici.



Prema riječima umjetnice, ova izložba je predstavljanje publici na jedan drugačiji način.



- Izložila sam skulpture lutaka, crteže i instalaciju fildžana. Inspiraciju tražim bukvalno svaki dan, iz svakodnevnih susreta sa ljudima, a uglavnom se fokusiram na ženske figure i portrete. U životu je bitno da volite ono što radite i da se dobro osjećate, a mene moja umjetnost ispunjava, kazala je Alić Šobot.



- Radi se o drugoj izložbi autora koji su nagrađeni na šestom Bijenalu umjetnosti minijature BiH. Elma Alić Šabot je osvojila nagradu „Aleksandar Aco Adamović“, koja za nas ima jednu posebnu vrijednost i drago mi je da je ova mlada autorka osvojila tu nagradu. Posmatrajući njena djela možete vidjeti da se radi o izuzetno talentovanoj osobi, rekao je Semir Fejzić, direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla najavivši da nas u narednom periodu čeka još mnogo zanimljivih dešavanja u organizaciji ove kulturne ustanove.

Među izloženim radovima nalaze se zanimljive lutke, koje, kako je kazala autorka, nastaju bojenjem akrila, a stvorene su od smjese papira, karbofiksa i spaljenjem žica. Konstruiše ih i dovršava, a sve one, bez izuzetka, liče na autoricu. Brojna kolekcija lutaka koje su izložene u BKC-u Tuzla predstavljaju, zapravo, autoportret umjetnice Elme Alić Šobot.









Vefik Hadžiselimović, historičar umjetnosti kazao je da se lutke Elme Alić Šobot doživljavaju kao likovno šarmatni i originali iskazi o jednom svijetu koji odbija da uđe u dio opštih kriterija, vladajućih trendova i aktuelnih neveselih destrukcija i slutnji. Izložba ostaje otvorena do 15.maja.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice