TUZLARIJE - KULTURA

06.05.2012.
Ženski hor „Slovenčice“ održao cjelovečernji koncert
Ženski hor „Slovenčice“, koji egzistira od 2009. godine u okviru Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla, održao je u subotu uvečer u BKC-u Tuzla cjelovečernji koncert s ciljem promocije slovenačkih pjesama.






Hor „Slovenčice“ na ovaj način je podsjetio na bogatu tradiciju izvođenja slovenačkih pjesama, koje nemamo priliku tako često čuti u programima koncerata u Tuzli. Tako su se na repertoaru našle pjesme "Jaz pa pojdem na Gorenjsko", „Na jezeru“, „Lastovki“, „Triglav“, „Pod oknom“, „ U dolini tihi“ i druge. Pored slovenačkih pjesama, publika u BKC-u počašćena je i sa nekoliko sevdalinki. Hor je nastupio pod umjetničkim rukovodstvom dirigentice prof. Lejle Mulaosmanović, u pratnji Mirele Ibrahimović Mehanović na harmonici, a publici se predstavio i Emir Radišević na klarinetu.





Hor „Slovenčice“ okuplja 26 članica, a specifičnost u radu ovog hora ogleda se u tome da neke od članica nisu slovenačkog porijekla, pa se tako slovenački jezik, kultura i muzika u pravom smislu njeguju na Tuzlanskom kantonu, pa i šire. Slovenčice su do sada imale brojne nastupe od kojih izdvajamo gostovanja u Prijedoru i Zrenjaninu sa kojima je ostvarena izuzetno dobra saradnja.



Gosti na koncertu bili su članovi hora Centra za stare osobe koji su se predstavili popularnim pjesmama „Mama Huanita“, „Dok palme njišu grane“, „Samo jednom se ljubi“, „Moja mala nema mane“ i „Ja te pjesmom zovem“.




S.P.


Osmrtnicama ba smrtovnice