TUZLARIJE - KULTURA

06.05.2012.
Udruženje građana slovenačkog porijekla:
Otvorena retrospektivna izložba


U Bosanskom kulturnom centru u subotu uvečer je otvorena retrospektivna izložba članova Likovne sekcije Udruženja građana slovenačkog porijekla.



Na otvaranju izložbe govorili su Semir Fejzić, direktor BKC-a Tuzla, Vlatko Zimmer, voditelj Likovne sekcije Udruženja i g. Gregor Pleskar, Konzul Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu.





Ljubiteljima likovne umjetnosti u Tuzli predstavilo se pet autora, a izloženo je oko 40 djela. Prema riječima Vlatka Zimmera, voditelja Likovne sekcije, izloženi radovi nastajali su u proteklih deset godina. „Riječ je o slikama koje su rađene tehnikom ulja na platnu, a ovom tematskom izložbom pokušali smo zaokružiti naš desetogodišnji rad, rekao je Zimmer najavivši da će u narednom periodu ovo Udruženje organizovati još jednu izložbu na temu ‘Voda’.



Udruženje građana slovenačkog porjekla Tuzla osnovano je 1993. godine i od tada nastoji da priprema i organizuje kulturne programe, prateći sve manifestacije koje se obilježavaju u matičnoj domovini Sloveniji.



Pored likovne sekcije, koja djeluje pri udruženju, osnovane su i još neke kulturne dijelatnost kao što su učenje slovenačkog jezika, upoznavanje i razvoj slovenačke kulture i slično.



Izložba će biti otvorena do 16. maja 2012. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice