TUZLARIJE - KULTURA

04.05.2012.
Američki umjetnik Alexander Visci boravi u Tuzli
Tuzlaci pozvani da pogledaju instalaciju i ostave poruku


11. maja 2012. godine na platou kod TC Merkator Tuzlaci će imati priliku da vide umjetničku instalaciju koju će raditi američki umjetnik Alexander Visci.

Inastalacija „OCCUPY“, koja će biti petanest metara duga, sedam široka i dva metra visoka biće izložena jedan dan a Tuzlaci su pozvani ne samo da pogledaju nego i da uđu u instalaciju u ostave poruku koju žele.



Alexander Visci prvi put boravi u našoj zemlji, ovdje je zahvaljujući poznanstvu sa bh i američkom slikarkom Edinom Selesković. Umjetnik boravi ovdje u okviru programa „Artist in Residence“. Ovaj program je osnovan od strane Međunardone galerije portreta Tuzla i Edine Selesković a uz podršku Američke ambasade u BiH i NVO Radio Kameleon.

Umjetnik će boraviti i raditi u Ateljeu od 28.aprila - 19.maja 2012. godine, raditi na isntalaciji te sarađivati sa našim umjetnicima, obilaziti srednje škole i upoznavati se na historijom tuzlanske i bh umjetnosti.

Snimak instalacije i performansa iz Tuzle će biti predstavljen u Njujorku projekcijom veličine 4 sprata u zgradi Njujorške Galerije „The Kitchen“.

Za vrijeme boravka Alexander Visci će držati vrata Ateljea otvorena za sve zainteresovane a 17. maja će biti održano svečano otvorenje izložbe posvećene njegovom boravku u Tuzli i samoj izradi projekta.
U povodu ovog događaja danas je u Međunarodnoj galeriji portreta održana press konferencija na kojoj su učestvovali Edina Selesković, Dženan Jusufović, i Alexander Viscio a na kojoj je umjetnik kazao da je njegova instalacija i prilika da je ovdje pokaze ostvarenje jednog njegovog sna. Sa oduševljenjem je govorio sa koliko je poštovanja ovdje dočekan te poziva sve da dođu, pogledaju, uđu u instalaciju i osjete slobodu.

Napomena - instalacija je rađena od drveta a unutrašnjos je pogodna za ostavljanje pisanih poruka flomasterima(markerima).

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice