TUZLARIJE - KULTURA

21.05.2012.
Završeni 9. književni susreti ˝Vezeni most˝


Pod pokroviteljstvom Ministarsva nauke, obrazovanja, kulture i sporta TK, a u organizaciji IK Bosanska riječ iz Tuzle i Udruženja ljubitelje knjige "Mali princ", završeni su 9. književni susreti "Vezeni most", koji su okupili dječije pisce iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.



Promovirana su i nagrađena najbolja izdanja i dječiji autori za 2012. godinu te dodijeljena priznanja. Pisci su posjetili škole, biblioteke, domove kulture na području Tuzlanskog kantona, družili se promovisali ne samo knjigu, nego i dječije stvaralaštvo.

Prateći program ovih susreta bio je svijet Grimovih bajki i literalni konkurs na temu "Grimovi junaci u mojoj bajci" na koji je pristiglo više od dvije stotine radova učenika osnovnih škola iz BiH, Srbije i Hrvatske. Nagrađeni su radovi učenika iz Tuzle (rad učenice OŠ "Kreka" proglašen je prvonagrađenim), Donjih Srnica, Jelaha, Teslića, Novog Travnika, Osijeka i Niša.



Završna manifestacija dodjele nagrada organizovana je u Tetru Kabare, a program dodjele kao i lutkarsku predstavu "Trnoružica" pripremili su učenici Gimnazije "Ismet Mujezinović" iz Tuzle. Posebnu draž cijeloj manifestaciji dala je otvorena scena na kojoj su učenici osnovnih i srednjih škola pokazali kreativnost, muzikalnost i spisateljski dar.



Na otvorenoj sceni osim tuzlanskih osnovnih škola, te škola iz Gornjih Rainaca, Kladnja, Živinica, Lukavca, Brčko Distrikta i drugih, po prvi put ove godine su nastupili i učenici srednjih škola: Hemijske, Građevinsko-geodetske, , Medicinske, Muzičke, živiničkih srednjih škola i gimnazije, te Gimnazije "Ismet Mujezinović", KŠC...a koji su izvođenjima predstava Hasanaginica, Kulin ban, zatim recitala, te sevdalinke, opere i vokalno-instrumentalnih kao plesnih nastupa pokazali koliko je važno organizovanje ovakvih kulturnih manifestacija.

Kruna svega je bilo javno snimanje radio-emisije Ringišpil, Radija Bosne i Hercegovine, koja je emitovana uživo iz Tuzle.

A.I.



Osmrtnicama ba smrtovnice