TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2012.
Bosanski kulturni centar Tuzla
Sanel Redžić dao sve od sebe na velikom koncertu u Tuzli

Bosanski kulturni centar Tuzla poklonio je sinoć ljubiteljima klasične muzike koncert za pamćenje. Fantastični gitarista Sanel Redžić nastupio je u svom rodnom gradu na dugo isčekivanom velikom koncertu u Tuzli.

Koncert je za sve posjetioce bio besplatan a umjetnički rukovodioc BKC-a Tuzla, Mirela Ibrahimović-Mehanović, kazala je da je BKC Tuzla otvorio vrata jednom mladom i perspektivnom umjetniku kao što je Sanel Redžić.



˝Sanel je Tuzlak, ali ja imam običaj reći da je on gitarista evropskih i svjetskih razmjera. Bitno je reći da BKC Tuzla nastavlja sa svojom koncertnom djelatnošću, te da smo se ovoga puta odlučili za promociju mladog umjetnika i promociju umjetničke muzike. Mi želimo da tuzlanskoj publici ponudimo kvalitetan sadržaj i drago mi je vidjeti da je publika izašla zadovoljna sa koncerta".



Nastup u Tuzli Sanel je održao u okviru svjetske turneje koja će trajati do 18. maja 2013. godine.
Publika je uživala u djelima kompozitora:M. M. Ponce, F. M. Torroba, I. Albeniz, F. Tarrega, A. Tansman i J. S. Bach.
˝Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da pokažem svojim prijateljima, ljudima koji su pratili moj razvoj od malih nogu, šta sam proteklih godina naučio. Nakon Tuzle vraćam se u Njemačku, a potom 3. juna imam koncert u Hamburgu. Poslije toga sam u Americi, onda Evropa, zatim Kina, Portugal, Italija, Španija, Tajland, Rumunija, Čile, Indija, te Amsterdam. Turneja se završava 18. maja u Ukrajini u sali Nacionalne filharmonije Kijeva˝, kazao je nakon koncerta Sanel Redžić.



Po mišljenju mnogih gitarskih pedagoga i ljubitelja klasične muzike Sanel Redžić jedan je od najperspektivnijih gitarista nove generacije. U periodu 2005.-2011.godine Sanel je osvojio dvadeset nagrada na prestižnim internacionalnim takmičenjima za gitaru.
Gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla gdje je 2007. završio svoje školovanje sa najvećim ocjenama u klasi Predraga Stankovića. Nakon toga Sanel se upisuje na Muzičku akademiju "Franz Liszt" u Weimaru u klasu profesora Thomasa Müllera-Peringa kod koga je 2011. diplomirao sa „summa cum laude“ te nastavio sa magistarskim studijem u klasi profesora Ricarda Gallena.

Priredio(la): BKC                


Osmrtnicama ba smrtovnice