TUZLARIJE - KULTURA

18.05.2012.
Bosanski kulturni centar Tuzla
Najava koncerta Sanela Redžića
Ulaz besplatan

Bosanski kulturni centar Tuzla organizator je koncerta poznatog tuzlanskog gitariste Sanela Redžića, koji će se održati 19. maja ove godine. Program koncerta se sastoji od djela kompozitora:M. M. Ponce, F. M. Torroba, I. Albeniz, F. Tarrega, A. Tansman i J. S. Bach.


Po mišljenju mnogih gitarskih pedagoga i ljubitelja klasične muzike Sanel Redžić jedan je od najperspektivnijih gitarista nove generacije. U periodu 2005.-2011.godine Sanel je osvojio dvadeset nagrada na prestižnim internacionalnim takmičenjima za gitaru.

Gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla gdje je 2007. završio svoje školovanje sa najvećim ocjenama u klasi Predraga Stankovića. Nakon toga Sanel se upisuje na Muzičku akademiju "Franz Liszt" u Weimaru u klasu profesora Thomasa Müllera-Peringa kod koga je 2011. diplomirao sa „summa cum laude“ te nastavio sa magistarskim studijem u klasi profesora Ricarda Gallena.

Svoj prvi solo koncert Sanel je svirao sa trinaest godina i do sada je svirao veliki broj koncerata u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Poljskoj, Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Španiji, Italiji, Francuskoj, Portugalu, Grčkoj, Čileu, SAD-u i Indiji koji su jako dobro prihvaćeni od strane publike i medija.

U saradnji sa izdavačkom kućom "Gramofon" iz Sarajeva, Sanel je snimio i u aprilu 2007. objavio svoj prvi CD. Sanel je takođe snimio jedan nosač zvuka i za njemačku RTV MDR (mitteldeutscher Rundfunk).

Ovaj koncert, koji će se održati 19. maja u 19:30 sati, poklon je BKC-a gradu Tuzli i kao takav, besplatan je za sve posjetioce.

Osmrtnicama ba smrtovnice