TUZLARIJE - KULTURA

18.05.2012.
Promovisana knjiga Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972)

U organizaciji Behram-begove medrese u Tuzli je održana promocija knjige Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972), autora prof.dr. Omera Nakičevića. O knjizi su, ovom prilikom, govorili: akademik prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Džemaludin Latić, i autor prof.dr. Omer Nakičević.



Hafiz Omer Mušić bio je profesor arapskog, turskog i perzijskog jezika, a istovremeno, vrlo meritorno je raspravljao i o šerijatsko-pravnim pitanjima, čak vršio redakturu prijevoda Kur´ana. Neumorni je istraživač bosanskog kulturnog naslijeđa i naučni radnik, čiji su radovi štampani i u Istanbulu i Teheranu. Prof. Nakičević kroz ovu knjigu oslikava život i djelo Omera Mušića, koji je obilježen borbom za istinske vrijednosti: poštenje, pravdu, istinu, posvećenost radu i odgovornost u vremenu i društvu kada su one bile skoro apstraktne kategorije.

- Knjiga je jedan od velikih dopinosa za izučavanje naše ulemanske tradicije u Bosni i Hercegovini. Prof. Nekićević je o hfz. Mušiću donio prije svga jedan biobibliografski obzor gdje je pokazao glavne dionice njegovoga života. Potom je govorio o njegovim objavljenim radovima i korespondenciji. Ova knjiga koja predstavlja do sada najkompletniji uradak o hfz. Mušiću govori još i o veoma značajnom zbiru ideja koje su zaokupljale tadašnju ulemu. Mi vidimo kako Mušić u korespondenciji sa drugim ljudima piše o aktuelnim stvarima u Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji, i vidimo kako i njemu stižu pisma od mnogih ljudi, iz Egipta, iz današnje Turske. Smatram ovu knjigu veoma vrijednim djelom, kazao je akademik prf. dr. Enes Karić.



Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972) je monografija čiji je sadržaj uglavnom baziran na arhivskoj građi i dokumentima koji su do sada javnosti bili nepoznati čime je doprinos ovog djela kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine veći. Djelo autora prof. dr. Omera Nakičevića predstavlja nezaobilazan izvor svima onima koji se žele informisati o životu i djelu hfz. Omera Mušića. Ova knjiga ujedno je i dobar izvor informacija o stanju i okolnostima na polju islamskih znanosti i kulture koje su karakterizirale prvu polovinu XX stoljeća u Bosni i Hercegovini.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice