TUZLARIJE - KULTURA

17.05.2012.
20 godina Udruženja žena Tuzla
Tuzlanke promovisale novi CD

Udruženje žena Tuzla slavi 20. godišnjicu postojanja i rada. Tim povodom u Narodnom pozorištu Tuzla održana je svečana skupština i upriličena je promocija trećeg CD–a ansambla Tuzlanke koji djeluju pri ovom Udruženju. Bila je to prilika da se svi prisutni podsjete na nastanak Udruženja žena Tuzle koje su se spontano okupile 1992.godine, izdržale nemoguće uslove agresije i iz rata izašle jače i humanije sa željom da i dalje daju nesebičan doprinos zajednici u kojoj žive.





- Nakon toliko godina rada mogu reći da smo ponosne jer smo dio našega grada i Bosne i Hercegovine. Za vrijeme agresije naše članice bile su jedan od stubova odbrane ovoga grada. Pružale smo nesebičnu podršku borcima i prognanicima iz Podrinja. Aktivnosti Udruženja nakon rata usmjerene su na humanitarni rad, a u sklopu Udruženja djeluje i Sekcija za borbu protiv raka dojke. Svako od nas može činiti humana djela, a u svemu tome je najbitnije imati volju. Čineći dobra djela drugima ljudi dobijaju osjećaj zadovoljstva, a baš tako to rade naše članice. Mislim da smo postali jedna od najznačajnijih nevladinih organizacija u Tuzli, čiji se rad zasniva isključivo na volonterizmu, kazala je Mujesira Haman, predsjednica Udruženja žena Tuzla.



Kroz program u Narodnom pozorištu predstavljene su aktivnosti i postignuti rezultati Udruženja žena Tuzle, a sreću u budućem radu Udruženja zaželio je i načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović, kome su članice neizmjerno zahvalne za sve ono što je učinio za njih.



Ovom prigodom Tuzlanke su promovisale i dugo najavljivani CD ovog ansambla na kome se nalaze brojne, stilski različite, kompozicije.

- Želja nam je bila da CD nosi naziv „Tuzla iz snova“, prema istoimenoj pjesmi koju sam napisala za naš ansambl, ali je u konačnici preovladala odluka da album jednostavno dobije naziv „Tuzlanke“. Muzički materijal snimljen je u studiju profesora Dragana Divljaka i na njemu se nalazi 15 pjesama. Pored kompozicija koje smo do sada izvodili, tu je i nekoliko novih pjesama, a neke od njih publika je sada premijerno poslušala, kazala je Bahrija Hodžić, voditeljica ansambla Tuzlanke.






Svojim nastupom program su uljepšali i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Šički Brod“ i članovi Pozorišta mladih Tuzla.



Ansambl Tuzlanke je osnovan 2. oktobra 1998.godine i djeluje kao sastavni dio Udruženja žena Tuzle. Broji 19 članica koje uz puno truda i ljubavi učestvuju u gotovo svim kulturnim dešavanjima u našem gradu. Interpretiraju sevdalinku kao biser bosanskog melosa, ali tu su također i ostale vrste muzike, narodna, zabavna kao i nešto iz domena ozbiljne muzike. Imale su bezbroj nastupa u Bosni i Hercegovini i van granica naše zemlje.



U sklopu obilježavanja 20.godišnjice rada Udruženja žena Tuzla, 18. maja na Sonom trgu biće organizovan Sajam zdravlja, 19. maja u večernjim satima Korzijada sa kulturno umjetničkim programom, a 20. maja Dan sporta za žene.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice